Прочитај ми чланак

Влада потврдила: Ево када ће сваки пунолетан грађанин добити по 100 ЕВРА

0

Владином уредбом о директним давањима компанијама и грађанима, како је раније и најављивано, предвиђена је новчана помоћ за све пунолетне грађане у Србији. Уредбом је предвиђено да се након окончања ванредног стања свим пунолетним грађанима уплати једнократна новчана помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности.

Уредбом није предвиђено више детаља, осим тога да поступак, начин и услове за исплату, ближе уређује Влада.

– И то смо данас усвојили на Влади – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је додао да је Влада Србије усвојила три уредбе којима је одређено како ће привреда моћи да користи државну помоћ из пакета економских мера у вредности 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра, а њихова примена почиње од понедељка, 13. априла.

Предвиђено је да приватне фирме могу да користе помоћ под условом да од 15. марта 2020. године, па до дана ступања на снагу уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто.

Не рачунају се запослени који су закључили уговор о раду на одређено време пре тог датума за период који се завршава у периоду од 15. марта 2020. године, па до ступања на снагу те уредбе.

Помоћ ће моћи да користе и предузетници који су регистровали привремени престанак обављања делатности најраније на дан 15. марта 2020. године, односно на дан проглашења ванредног стања, као и удружења и друге непрофитне организације, уколико нису на списку корисника јавних средстава.

Могућност одлагања плаћања пореза и доприноса се односи на оне привредне субјекте, укључујући и огранке и представништва страних правних лица, али не важе за банке и друге финансијске институције.

Владином уредбом је одложено плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада до 4. априла 2021. године. Измирење те обавезе ће почети од јануара следеће године и то на највише 24 месечне рате, без камате.

На уплати бесповратног новца из буџета, односно минималне зараде у износу од око 30.000 динара, могу да рачунају предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња. Исплата ће почети у мају и следеће две рате су у јуну и јулу.

Велика предузећа ће имати право на бесповратна средства у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март 2020. године, и то за запослене којима је решењем утврђен прекид рада после увођења ванредног стања. Исплата ће бити у мају, јуну и јулу, у износу 50 одсто минималне зараде за март.

Министар финансија изјавио је да је данашњим усвајањем мера укинуто плаћање пореза на додату вредност за донације за медицинску опрему за државне и јавне институције.