Прочитај ми чланак

Влада Абу Дабија постала сувласник ПКБ-а и земље око Београда

0

Ал Дахра купује Пољопривредни комбинат Београд (ПКБ) по почетној цени од 104,5 милиона евра, што представља 50 одсто процењене вредности имовине ПКБ-а

Влада Абу Дабија постала је сувласник београдског произвођача млека Пољопривредног комбината Београд (ПКБ), највећег пољопривредног друштва у Србији, следи из текста Војвођанског истраживачког-аналитичког центра (VOCE).

Наиме, компанија Grainveta Limited у власништву Abu Dhabi Development Holding Company (100 одсто у власништву Владе Абу Дабија) постала је сувласник у Ал Дахри, компанији која је 2018. купила имовину ПКБ корпорације за 121 милион евра. Други сувласник је компанија Baynunah Agriculture LLC.

Тиме је Влада ове арапске државе постала сувласник 17.000 хектара пољопривредног земљишта надомак Београда, као и сточног фонда чија се вредност у тренутку продаје у октобру 2018. процењивала на 17 милиона евра.

Посредно, арапска држава постаје и учесник на тржишту млека у Београду будући да учешће ПКБ у снабдевању српске престонице више од 50 одсто.

Подсећамо, пре тачно две године Ал Дахра је купила 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, објекти, опрема, резервни делови, као и имовина зависних друштава – Еколаба, Института ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ за око 105 милиона евра.

Арапи постали главни земљопоседници у Србији

Инсајдер је писао да је имовина ПКБ продата испод сваке вредности јер је Ал Дахра за хектар плаћала 4.700 евра.

Да је то далеко испод реалне цене показује и пример ПКБ-ове парцеле која није продата у поступку приватизације, а касније је оглашена на продају по осам пута већој цени, за 38.700 евра по хектару.

Voice подсећа да се Ал Дахра у Србији помиње још од 2013, када је у Абу Дабију тадашњи потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата Абдулахом бин Заједом Ал Нахјаном потписао међудржавни споразум о сарадњи.

Ал Дахра је по уговору са Владом Србије требало да преузме тадашња предузећа у реструктурирању – Бачку из Сивца, Јадран из Нове Гајдобре, Млади Борац из Сонте и Агробачку из Бача. Није познато зашто тај споразум није поштован и како је Ал Дахра испала из игре када је о овим фирмама реч, наводи портал.

Додаје се да је годину дана након првог појављивања у аранжману Вучића и бин Заједа постала је већински власник фирме Руднап аграр Војина Лазаревића, а 2015. и стопостотни власник. Руднап је тада имао воћњак јабука на 130 хектара надомак Ирига.

Након три године, у октобру Ал Дахра купује Пољопривредни комбинат Београд (ПКБ) по почетној цени од 104,5 милиона евра, што представља 50 одсто процењене вредности имовине ПКБ-а.