Прочитај ми чланак

Веровали или не: Србија увози и камен

0

(Танјуг)

Србија има камена у огромним количинама али због његове минималне експлоатиције око 90 одсто те сировине домаћа индустрија набавља из иностранства, иако је често лошијег квалитета од српског, оцена је учесника петог Међународног сајма камена и пратеће индустрије „Стоне еxпо“ који је данас отворен у Крагујевцу.

kamenolom
„У овом тренутку камен није извозна сировина Србије, али има потенцијала да буде и мораћемо пуно тога да урадимо да би његова производња заживела“, рекао је државни секретар министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Срђан Белиј.

Наглашавајући да је садашња влада препознала камен као неметаличну сировину и као велики ресурс, Балиј је рекао да се ради на законској регулативи како би се поспешила његова производња, и у легалне токове укључили они људи који камен ваде на својим имањима.

Сајам камена у Крагујевацу окупио је бројне изглаче из земље, али и двадесетак из иностранства, и ову манифестацију пету годину за редом организаује удружења „Камен Србије“.

Председник тог Удружења Зоран Ђајић оцењује да камен не може да се експлоатише на застеро начин и без озбиљне технологије, и подсећа да се у Србији 50-их година прошлог века камен вадио на 250 локација а данас на мање од десет.

„Уместо да имамо бар 300 локација, ми имамо много мање него пре 60 година и то је поразна чињеница“, каже Ђајић, и додаје да управо Сајам камена има за циљ да то промени.

Наглашавајући да међу учесницима Сајма има и иностраних фирми које су заинтересоване да уложе средства у експлоатацију камена, Ђајић је рекао да домаћа индустрија камен углавном увози, односно да је од 80 до 90 одсто камена који се користи у Србији из иностранства.