Прочитај ми чланак

Велике резерве злата и бакра у Србији!

0

Milan Bacevic(Танјуг)

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић изјавио је да су откривене значајне резерве злата и бакра у Тимочкој крајини и да се многе стране компаније интересују за геолошка истраживања у Србији.

У претходних годину дана Министарство је издало укупно 51 одобрење за извођење геолошких истраживања минералних сировина и 78 одобрења за хидрогеолошка истраживања, рекао је Бачевић у Клубу посланика, где се састао с представницима рудара, поводом обележавања Дана рудара, 6. августа.

Највише интересовања, према његовим речима, било је за истраживање злата, литијума и бора, бакра и пратећих метала, а финансијска улагања у геолошка истраживања износила су 6,6 милиона евра.

Министар је истакао да држава није одустала од развојне политике да рударство подигне на ноге, с обзиром на то да само од те привредне гране Србија може да има значајне приходе.

Бачевић је оценио да држава нема права да не искористи тако велику развојну шансу какву има у области рударства.

Помозите рад Србин.инфо! Не дозволите да нас угасе ЕУ и САД.

Поводом сутрашњег обележавања Дана рудара, он је поручио да ће Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања учинити све да се њихов радно-правни статус побољша, јер од њиховог рада зависи успех у тој области.

Бачевић је подсетио да је израђен нови нацрт Закона о рударству и геолошким истраживањима, који предвиђа бољи амбијент за улагања у Србију, додајући да, такође, има много страних компанија које су заинтересоване за склапање стратешког партнерства.
Влади неопходне организационе промене

Министар Милан Бачевић поручио да су неопходне промене у организацији унутар Владе. Наредних дана ће се разговарати о евентуалном прегруписавању или спајању одређених министарстава, рекао министар природних ресурса, рударства и просторног планирања.

Неопходне су промене у организацији Владе, оценио министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић и најавио да ће наредних дана тема бити евентуално прегруписавање или спајање одређених министарстава.

„Извесне промене су заиста неопходне, али разговоре о тој теми још нисмо водили. Чињеница је да до тога треба да дође“, рекао је Бачевић новинарима у Клубу посланика, где се срео са представницима рудара поводом сутрашњег Дана рудара.

Рекао је да реконструкција владе треба да се спроведе по дубини, а не само персонално, а на питање да ли ће доћи до евенталног спајања енергетике и рударства, није искључио ту могућност.

„Није немогуће и није нелогично, али постоје и друге варијанте и могућности“, рекао је Бачевић.

Напоменуо је, ипак, да је „рударство привредна грана која може и самостално да постоји, док је енергетика корисник онога што ствара рударство и више је везана за индустрију и привреду, него за истраживања“.

„Наравно да ћемо о томе разговарати у наредним данима“, закључио је Бачевић.