Прочитај ми чланак

Вечерас ће снег, ЕПС није спреман, прете нам рестрикције и смрзавање

0

Електропривреда Србије није спремна за падавине и временске услове који предстоје нашој земљи наредних дана. Како је за Нова.рс рекао радник ТЕНТ-а и члан синдиката “Независност”, Драгослав Љубичић, проблеми у систему какав је ЕПС је немогуће решити у року од месец дана, колико је прошло од претходне хаварије. Према његовим речима, Србији остаје да се нада да у остатку Европе неће бити јаких мразева и да ће моћи да увози електричну енергију.

Судећи по најавама меторолога, Србију од вечерас очекују нове снежне падавине, а наредних дана нашу земљу очекује хладно, облачно време, у нижим пределима са снегом и уз формирање мањег снежног покривача, док ће у брдско-планинским пределима падати снег уз даље повећање висине снежног покривача.

С обзиром на то да је након снежних падавина у децембру, које су, додуше, биле обилније, дошло до енергетског колапса у читавој земљи, рестрикција и проблеме са испоруком струје, нова најава метеролога представља и те како разлог за бригу.

То у разговору за Нова.рс истиче Драгослав Љубичић, радник ТЕНТ-а и члан гранског синдиката рударства и енергетике Независност.

“Држава, да је била озбиљна, сменила би Грчића одмах, 13. децембра, дан после оне хварије. Уколико дође до проблема, одговоран неће бити Грчић, већ Вучић”, истиче он.

Љубичић наглашава да брину најаве метеоролога, те да ће запосленима у енергетском систему Србије бити потребна “значајна количина среће и озбиљна количина рада” како не би дошло до новог колапса.

“Забринут сам, наравно. Наравно да ЕПС није спреман за наредни период и најављене снежне падавине и мразове. У питању такав систем у ком није могуће променити све за месец дана. Није се водило рачуна о постројењима, као ни о коповима и то не само у Колубари, већ и у Костолцу. На новој депонији, која снабдева блокове А4 А5 и А6 нема довољне количине угља за поуздан рад блокова. ТЕНТ Б, иако има довољну количину неке материје која стоји на депонији, али нема квалитетан угаљ. Колико сам упознат, у овом тренутку имају довољну количину мазута, али електране не раде на мазут, већ на лигнит. Блокови се покрећу на мазут и евентуално спречава испадање блокова”, подвлачи он, уз напомену да ћемо морати пратимо ситуацију у другим земљама.

“Ми само треба да молимо Бога да у целој Европи не буде мраз, већ да има делова Европе у којима ће, због метеоролошке ситуације, бити вишка струје и да ћемо је моћи да увеземо.

Утисак недељеДрагослав Љубичић Фото:Нова С
“Ми ћемо у овој зимској сезони, кроз увоз струје, потпуно непотребно потрошити једну нову хидроелектрану”, упозорава саговорник “Нове”.

“Томашевићу Грчић подмеће клипове”

Љубичић каже да је Мирослав Томашевић, директор за производњу елекричне енергије, човек доброг инжењерског знања, али да је неопходно да има подршку државе.

“Он покушава на сваки могући начин да врати систем у оптимално стање. Наравно, то неће бити могуће без озбиљне подршке државе и извлачења клипова које поставља Грчић и сви они који стоје иза њега и подржавају га да остане на било ком месту које утиче на одлучивање у оквиру ЕПС-а. Оно што смо видели колеге и ја, то је да Томашевић чини све што је до њега како би систем припремио боље, али он нема одрешене руке. Од кад је преузео управљање снабдевањем, њему су се десиле невероватне ствари – од пожара на Б1, преко распада млина и радног кола на Б2, до хаварије на сушари и одрона на пољу Е”, наводи Љубичић.