Прочитај ми чланак

ВАДЕ ФЛЕКЕ Мали: Породиље добијају пун износ зараде

0

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања. Ова одлука Малог и његовог министарства долази само неколико дана након притиска јавности и најаве да ће породиљама бити умањен износ зараде, а Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици и демографији, том приликом је породиље назвао "колатералном штетом".

Међутим, Мали је данас навео да ће и труднице и породиље које раде у фирмама које су прихватиле одлагање плаћања пореза и доприноса примати пун износ накнаде зараде, односно да неће бити никаквих умањења тих накнада.


По тумачењу министра, Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19 „експлицитно и прописује“ да нема умањења накнада зарада.

– Доприноси чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом – стоји у уредби, саопштило је Министарство финансија.

Министар је навео да је то прописано и Уредбом о поступку и начину одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19.

Поводом навода да се породиљама издају решења са умањеном накнадом зараде, министар је навео да надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдили како је и на који начин дошло до евентуалног пропуста.

– Уколико се открије да постоји било какав пропуст, он ће бити исправљен. Труднице и породиље неће и не смеју бити ни на који начин оштећене – рекао је министар и додао да ће уколико се открије било какав пропуст, бити послата нова, коригована решења у најкраћем року.