Прочитај ми чланак

Узмеш 50.000, платиш камату 20.000: 1/4 милиона Срба у замци најгоре врсте кредита

0

Више од 250.000 Срба касни са отплатом најскупље банкарске позајмице - дозвољеног минуса. Није ни чудо, ако знамо да је камата за ову финансијску "играчку" и до 40 одсто. Додатна отежавајућа околност је и то што су камате порасле у односу на прошлу годину, па су код неких банака сада веће и до 6 одсто.

Дозвољено прекорачење рачуна, познатије као дозвољени минус, је позајмица коју банке одобравају клијентима на основу месечних примања.

Банка, наиме, клијенту даје на располагање одређени, лимитирани износ, не знајући да ли ће, и до ког износа, корисник уопште да га искористи. Динарски износ који се одобрава за период од годину дана може да буде највише у висини просечне плате клијента у претходна три месеца. Клијент ова средства може да искористи према својим потребама – може да искористи износ одједном, распореди их на годину дана или искористи само део.

Процедура за одобравање дозвољеног минуса је једноставна и без много папирологије. Потребне су само потврда о запослењу и висини примања.

На прву помисао, дозвољени минус може да делује примамљиво, али је ово заправо најскупља банкарска позајмица.

Банке повећале камате

Пре око годину дана камате на дозвољени минус кретале су се, у просеку, од 22 до 34 одсто. Међутим, као и камате на остале банкарске позајмице, поскупеле су и камате на дозвољени минус.

Сада, камате иду од 28 до чак 40 одсто.

Камата се рачуна на основу износа који клијент искористи, и то на број дана који проведе у минусу.

Примера ради, уколико клијенту банка одобри дозвољени минус од 100.000 динара, а он искористи половину, 50.000, платиће камату на тај износ.

Према тренутној понуди банака, клијент ће морати да плати од 14.000 до 20.000 динара само на камату.

Пре повећања камата, платио би, у зависности од банке, између 11.000 и 17.000 динара.

С друге стране, уколико искористи целокупан одобрени износ од 100.000 динара, камата ће бити од 28.000 до 40.000 динара, а до пре годину дана, платио би између 22.000 и 34.000.

Такође, треба имати у виду да дозвољени минус није поклон од банке. Наиме, поред износа камате, корисник мора да врати и новац који је потрошио.

Једини начин да корисници избегну плаћање огромних износа јесте да редовно умањују дуг, те да не користе максимални износ дозвољеног минуса, с обзиром на то да ће и камата тада бити мања, јер се рачуна само на утрошени износ новца.

На дан када истиче уговор о дозвољеном минусу, а који најчешће траје годину дана, мада неке банке нуде и на дужи рок, стање корисника мора да буде “у плусу”, односно не сме да има неисплаћени дуг, уколико жели да поново активира ову опцију.

Дакле, ако непосредно пре истека уговора салдо корисника није позитиван барем један дан, велике су шансе да ће он морати да се докопа велике количине новца како би обезбедио нулу на рачуну, што уме да буде стресно, па и немогуће.

Недозвољени минус

Осим до плаћања енормне суме новца само на камату, несавесно коришћење дозвољеног минуса може да доведе до – недозвољеног.

Наиме, корисник који прекорачи максимални износ, „улази“ у недозвољени минус, врсту позајмице за највишим каматама – од 25 до невероватних 98 одсто.

Међутим, високе камате само су део проблема које доноси улазак у недозвољени минус, јер је ово категорија задуживања која се пријављује Кредитном бироу, што значи да је клијент засигурно постао “нежељен” у банци, јер своја задуживања не измирује редовно.