Прочитај ми чланак

УВОЂЕЊЕ ТАКСЕ НИЈЕ ДОНЕЛО никакву корист Албанцима на Косову и Метохији

0

Институт ГАП је представио извештај ‘’Какав ефекат има такса од 100 одсто на економију Косова‘’. Налази извештаја показују да се увоз из Србије у року од пет месеци од увођења таксе смањио за 88 одсто, што ће рећи за 160 милиона евра.

Увоз из Босне и Херцеговине пао је за 83 одсто, односно за 24 милиона евра.

Највец́и профит у овом периоду остварили су Словенија, Израел и Турска, који су имали огроман раст извоза на Косову. Упркос паду увоза из Србије и Босне, трговински дефицит Косова је у порасту ,стоји у извештају овог института.

Увођење пореза од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, није донело никакву корист Косову, резултати су анализе Института ГАП у Приштини. Берат Тачи из овог института навео је да на Косову није забележен економски раст.

’’ГАП је у последња два месеца анализирао економске ефекте овог пореза и неки од ефеката односе се на потрошњу и домац́е тржиште. Увођење овог пореза није добро осмишљено, јер није било прелиминарне анализе о томе какав ће бити ефекат тог пореза. Подаци не показују убрзани раст прерађивачке индустрије на Косову, било у смислу обима производње или стварања нових радних места. Косово није видело никакву корист од увођење пореза од 100 одсто’’ , рекако је испред Института ГАП, Берат Тачи.

Тачи је додао да Косово треба да настоји да поново преговара о ЦЕФТА споразуму.

’’Косово није прекршило споразум ЦЕФТА јер је Србија угрозила безбедност Косова. Не можемо се повуц́и из ЦЕФТА-е као држава јер је она део ССП-а. Косово би требало да тражи поновно преговарање о ЦЕФТА споразуму са другим државама чланицама, јер то не могу да ураде самостално. На основу свих ових налаза, препоручили смо Влади да покуша да поново преговара о ЦЕФТА споразуму, јер увођење пореза није обезбедило економску добит Косову’’, истакао је Тачи.

Бљенд Хисени из овог Института каже да је пет месеци након увођења пореза, увоз из Србије пао за 88% и да је извоз са Косова наставио да расте. Оно што је забележено јесте и повећање цена домаћих производа.

’’Укупни увоз је наставио да расте. Још увек постоје сумње да производи из Босне и Србије настављају да улазе на Косово преко земаља у региону. Истраживања показују да порез од 100 одсто није дао никаквог ефекта на извоз. Оно што је забележено јесте и повећање цена домаћих производа. Неки од разлога за повећање цена су смањење конкуренције у одређеним производима, повец́ање трошкова сировина за домац́е фирме и повец́ање трошкова транспорта и цена увозних производа. Главни профитери су земље које су повећале увоз својих производа на Косову, а то су: Словенија, Израел, Албанија и Турска’’, изјавио је Бљен Хисени из Института ГАП.

Имајуц́и у виду ове анализе, из Института Гап поручују да би одржавање таксе на дуже време могло имати утицаја на повец́ање сиромаштва на Косову због раста цена.

Да подсетимо, Косово је 21. новембра увело таксу од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, која је још увек на снази.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!