Прочитај ми чланак

УСПЕХ МАЛЕ СРПСКЕ ФИРМЕ: Тегле „Крњевац“ меда стигле до Јапана!

0

Компанија “МЕДИНО” из Крњева код Велике Плане откупљује мед од пчелара из целе Србије и годишње у бурадима извезе више од хиљаду тона, што је око 50 одсто од укупног српског извоза. Од недавно је у извоз кренуо И брендирани мед у тегли под називом “Крњевац”.

Све више грађана у Србији бави се пчеларством као основним или допунским занимањем, а велику заслугу за то има компанија Медино из Крњева која од пчелара откупљује мед и извози га у ЕУ, Јапан и САД. За кратко време свог постојања Медино је постао српски лидер у извозу меда и сарадник многим пчеларима.
 
Сваке године се из Крњева извезе више од хиљаду тона меда, што је око 50 одсто од укупног српског извоза. Највеће количине извозе се у ринфузи (бурадима), али од недавно и брендирани мед у тегли “Крњевац” стиже до пробирљивих потрошача земаља Европске уније,  Јапана, Америке, Арапских емирата.
 
– Наш мед је по свим параметрима један од најквалитетнијих у Европи. Немачке фирме, рецимо, када добију мед од нас, без икакве прераде сипају га у тегле и продају. Њихове анализе показују да је наш мед по квалитету и природности на нивоу медова из органске производње – истиче Иван Грујић, директор Медина, али са жаљењем констатује да због ниских цена фалсификованог меда на нашем тржишту, брендирани “Крњевац” није најпродаванији у нашој земљи. Добар, прави мед мора да кошта колико кошта. 
 
Наша саговорник  истиче да би требало предузети  конкретне мере како би се у Србији још више развило пчеларство.
 
– У складу са специфичношћу пчеларске производње треба приступити изради Националне стратегије развоја привредног пчеларства – указује Грујић. – Затим, неопходно је пооштрити  инспекцијску контролу како меда сатних основа, тако и препарата за борбу против болести пчела. Важно је укључити што већи број пчелара у систем органске производње и даље проналазити нова платежна тржишта, као што су Јапан, Јужна Кореја и Арапски Емирати.
 
КРЊЕВАЦ МЕД – НЕ МЕШАМО СЕ У ПОСАО ПРИРОДЕ!
 
У модерном потрошачком друштву производа је све више, а квалитет је права реткост. Такав је случај и са медом. Знате ли како да будете сигурни да купујете прави мед? Баке и деке ће вам рећи како на основу изгледа и укуса непогрешиво процењују да ли се ради о правом меду. Откриће вам и мале трикове још сигурније процене – падање меда на дно у комаду или стварање мехура када се тегла окрене. Ове методе су нажалост, веровали или не, погрешне.
 
Сигурно не желите да купујете мед који садржи додати шећер, сирупе, антибиотике и пестициде. Зато је једина исправна метода куповина оног меда који је прошао низ лабораторијских контрола које поуздано утврђују да ли је мед добар. Једна од најчешћих заблуда везаних за мед јавља се онда када се мед кристалише. Већина људи ће помислити да је то ушећерен мед.
 
Међутим, истина је заправо другачија. Кристализација је природно својство меда и док се једне врсте меда кришталишу знатно брже, код других ће овај процес бити спорији. Липов мед и цветни мед ће се много брже кристалисати од багремовог меда, али то не значи да су они мање квалитетни. Уколико дође до кристализације меда, слободно га загрејте на температури до 40°ц како не би изгубио своја добра својства.
 
Ако узмемо у обзир чињеницу да једна пчела током свог живота произведе само 1/12 кашичице меда, схватићемо о колико комплексном процесу говоримо. Природа нема алтернативу и управо она треба да води главну реч када је у питању производња меда.
 
Када желите природан мед, високог квалитета, који је пажљиво одабран од стране најбољих пчелара из Србије и чији је сваки грам пре паковања прошао кроз детаљне анализе у најсавременијој лабораторији – онда бирате Крњевац мед. Квалитет Крњевац меда одликује се у природности, односно непромењеном стању у односу на мед који се налази у кошници. 
 
Разлика је само у томе што је филтриран – из њега су уклоњени остаци кошнице, пчела, воска искључиво како би крајњи купац добио само најбоље од оног што пчеле производе. Крњевац мед на полицама великих маркета можете пронаћи у четири врсте: багремов, цветни, липов и ливадски мед. Поред меда, можете пронаћи и додатке исхрани као што су матични млеч у комбинацији са медом и прополисом, као и прополис спреј и капи. Будите сигурни у оно што купујете својој породици и себи.