Прочитај ми чланак

Ускоро ће поскупети и струја, а ево и када можемо то да очекујемо

0

Да је само питање дана када ће на дневни ред доћи кориговање цене струје, потврдили су више наврата и председник и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Оно што је остало непознато је колико ће и када то повећање бити. И мада је према неким тврдњама поскупљење требало да уследи тек после Нове године, изгледи показују да ће до тога доћи и раније.

Иако датум поскупљењу није прецизиран, у недавном гостовању на Еуронеwсу, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је рекла да ће ова тема на дневни ред доћи „пре, више него касније“ јер у тренутним условима европске компаније повећавају цене струје и гаса.

„Не може другачије. Јесте, државе дају велика улагања у енеретски сектор. То ради и Србија. Али ми смо минимално подизали цене струје и гаса. Морамо да причамо о тешким темама за све нас, рекла је и додала да се то тиче свих нас и да морамо да будемо одрживи“.

Међународни монетарни фонд, током недавних разговора, препоручио је државном врху Србије да би цена струје за домаћинства требало да се коригује навише и то још током ове грејне сезоне, јер у противном буџетски расходи би били значајно увећани и могли би да угрозе јавне финансије.

Према сазнању „Блица“, они сматрају да недавно повећање цене киловата за домаћинства и мале купце од 6,5 одсто није довољно да се покрију трошкови производње електричне енергије и рационално пословање ЕПС-а, посебно у условима енергетске кризе. Како би се колико толико ови проблеми превазишли, они сматрају да би још током ове грејне сезоне требало да се цена киловата увећа бар за 10 одсто. То практично значи, да ако би се њихове препоруке уважиле, домаћинства и пре 15. априла, до када траје грејна сезона, чека још једно поскупљење, пише Блиц.

Да овакав развој ситуације може да се деси, види се и из изјава српских званичника, који су уследиле након сесије са ММФ-ом. Сам председник Србије Александар Вучић је у недељу ту могућност најавио.

И главни економиста Светске банке за Србију, Лазар Шестовић, сматра да се у енергетици десила серија проблема у најгорем могућем тренутку, и да ситуација у ЕПС-у може бити још драматичнија ако се цена струје што пре не коригује .

Подсетимо да је последње поскупљење струје било првог септембра ове године и то за 6,5 одсто за домаћинстава и мале купце. Поскупљење струје је 2. јула одобрио је Савет Агенције за Агенција за енергетику, на захтев Јавног предузећа ЕПС Београд.