Прочитај ми чланак

УНС: Штампарија Борба продала Новости компанији Медиа 026 из Смедерева

0

Штампарија Борба а.д, већински власник Компаније Новости, донела је одлуку да одобри уговор о продаји ове медијске куће привредном друштву Медиа 026 д.о.о. са седиштем у насељу Вучак у Смедереву, чији је власник Бобан Рајић, за око 300 милиона динара, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

Скупштина акционара Штампарије Борба је на јучерашњој седници дала сагласност на „располагање имовином велике вредности“ којом је одобрено закључење купопродајног уговора, чиме ће, уколико буде потписан, привредном друштву Медиа 026 припасти 98 одсто власништва Компаније Новости.


У Нацрту уговора о преносу акција у Компанији Новости, који је објављен на сајту Штампарије Борба, наводи се да се привредно друштво Медиа 026 обавезује да Штампарији исплати разлику измедју потраживања од 58.869.691 динара и вредности „замене испуњења“ (цене Компаније Новости) од 300 милиона динара, што износи 241.130.309 динара.

Штампарија Борба тражи, како се наводи у саопштењу, 299.512.500 динара за продају Компаније Новости што је 30 одсто од укупног износа вредности 98,08 удела које има у овој Компанији.

Власник привредног друштва Медиа 026 д.о.о. Вучак, које је основано у августу прошле године, генерални је директор и власник смедеревског предузећа Цока.

Рајићу су 2017. године, како су медији писали, претили када је Агрокор група у оквиру које послује Меркатор С, престала да плаћа закупнину пословној групацији Цока.

Према УНС-овом сазнању, ово привредно друштво једино је поднело захтев за куповину удела Штампарије Борбе у Компанији Новости, а Рајић се на позиве УНС-а није јављао.

Компаније Новости је од маја ове године у већинском власништву Штампарије Борба а.д, уместо Милана Бека са 98,06 одсто учешћа у капиталу.

Укупни дугови Компаније Новости према 263 повериоца са каматама износили су око 1,5 милијарди динара, а највеће обавезе су биле према Штампарији Борба, која је у већинском власништву државе, а износили су око милијарду динара.

Штампарија Борба је, као највећи поверилац, претворила своја потраживања у капитал Компаније Новости.

Према Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР), који је усвојио Привредни суд у Београду јануара 2018. године, обустављен је стечај ове медијске куће, а од фебруара ове године одблокиран је рачун Компаније Новости.

У УППР-у стоји да је рачун ове медијске куће био блокиран од 12. јула 2017, налогом Пореске управе, због пореског дуга од 2009. године и затезне камате која је тај износ знатно увећала.

Како је објавио сајт „Новости“ 2017. године, дуг од 2009. године настао је због неподмирених обавеза према држави „доприноси за порезе и зараде у висини 103 милиона и 25 милиона за неплаћени ПДВ“, као и да тај дуг са каматом износи 284 милиона динара, а то је петина укупног дуга, који је Компанија Новости имала према повериоцима.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!