Прочитај ми чланак

Украјина ће већ 2014. банкротирати ако почне придруживање ЕУ?

0

Ukrajina72

(Глас Русије)

Саветник руског председника Сергеј Глазјев изјавио је током заседања Једанаестог форума „Дијалог цивилизација“ на Родосу да Украјини прети банкрот у 2014. години. у случају да Кијев потпише споразум о асоцијацији и придруживању са Европском Унијом.

„Још једном желим да истакнем да потписивање споразума у коначном исходу води банкротству Украјине следеће године, јер ће Русија прекинути кредитирање. На данашњи дан украјински платни биланс се умногоме ојачава руским кредитима и руским директним инвестицијама“ – рекао је Глазјев.

Он је напоменуо да на руски бизнис отпада половина директних инвестиција у Украјини и да је то шест пута више од немачког учешћа.

„Уколико се све ово прекине и нагло смањи, банкрот је неизбежан. А то значи да је неопходна смена власти. Доћи ће други људи. Доћи ће до озбиљне социјалне и политичке дестабилизације“ – рекао је саветник председника Руске Федерације.

„Ми нисмо за то заинтересовани, ни Европа није заинтересована. А понајмање је за такав развој ситуације заинтересована Украјина“ – додао је Глазјев.

„Због тога је ово у сваком погледу апсурдан споразум. Он неће донети добра никоме, осми што је то прекидач који ће зауставити наставак интеграције Украјине са Русијом“ – наставио је Глазјев.

Према мишљењу саветника председника РФ то ће „бити веома скуп прекидач јер ће за стабилизацију украјинске привреде након банкротства бити потребно 35 милијарди евра“.

„Биће потребно и 100 милијарди евра да се Украјина адаптира на европске техничке норме регулације и генерално на санитарне и ветеринарске услове. То је авантура која ће, у суштини, довести до банкротства целих грана украјинске привреде које неће моћи да своје производе продају чак ни на украјинском тржишту јер неће одговарати европским техничким правилима“ – изјавио је Глазјев.

Путинов саветник је такође истакао да РФ неће реализовати планове троструког смањења цене гаса за Украјину уколико Кијев потпише уговор о придруживању ЕУ.

„У случају да споразум буде потписан, неће бити реализовани планови значајног троструког смањења цене гаса. Планирали смо да три пута смањимо цену гаса. До нивоа по којем данас Белорусија добија гас – до 160 долара за хиљаду кубних метара гаса“ – рекао је Глазјев.

„Планирали смо да укинемо извозну таксу. Генерално, Украјина би добила побољшане трговинске услове у износу од 5,5 милијарди долара годишње само у та два корака. А уколико би се Украјина вратила у интеграциони процес, у Царинску унију, онда би се услови за њу побољшали и до 10 милијарди долара годишње“ – рекао је Глазјев.

Ако Украјина – додао је – ипак потпише споразум о асоцијацији са ЕУ уштедеће руском буџету и Гаспрому 5,5 милијарди долара.

Иначе, украјински председник Виктор Јанукович изјавио је да ће увођење зоне слободне трговине између Украјине и ЕУ помоћи процесу изласка Европе из економске кризе.

Глазјев је раније упозорио Кијев да ће стварање зоне слободне трговине између Украјине и ЕУ погоршати платни биланс те земље и повећати дефицит до 12-15 милијарди долара.

Додуше, Украјина се нада да ће добити и статус посматрача у Царинској унији и тиме сачувати постојећи обим робне размене са Русијом, Белорусијом, и Казахстаном.

Међутим, званична Москва је изјавила да ће Царинска унија Русије, Белорусије и Казахстана предузети заштитне мере у случају да Украјина потпише споразум са ЕУ.