Прочитај ми чланак

Ухваћени на делу: Режим хоће да приватизује СВЕ хидроелектране у Србији, укупно 11

0

У јавности се појавио документ на којем се види да СНС-СПС режим планира да из ЕПС-а издвоји 11 хидроелектрана у Србији (све које имамо) и приватизује их са мађарским партнером!

Након што су ухваћени „на делу“, режим је брже-боље то негирао иако је потпуно јасно да план за нову пљачку и издају Србије и те како постоји.

Почела је приватизација ЕПС-а, далеко од очију јавности, тајним дилом којим се 11 српских хидроелектрана преноси у заједничку фирму са мађарским MVM Group-ом, тврди и потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Душан Никезић.

„Тајни договор, који је без стручне и јавне расправе, у четвртак био на дневном реду Надзорног одбора ЕПС-а, обавезује ЕПС да у заједничко предузеће унесе 11 хидроелектрана, а да мађарска компанија  MVM Group унесе око 600 милиона евра у готовини, колико Мађари процењују да је вредност хидроелектрана, како би власнички улози били идентични. Међутим, упркос идентичним власничким уделима, предложено је да мађарска компанија преузме управљање, иако нема готово никаквог искуства са хидрелектранама, пошто су прву, на Тиси, преузели тек у децембру 2021. године, а сада имају укупно три, једну у Мађарској и две у Румунији, скромног укупног капацитета од само 50 МW“, наводи Никезић у писаној изјави.

И ово, како додаје, није први покушај да се Мађарима пренесу српске хидроелектране, „пошто је још гори предлог дошао пре скоро девет месеци, када су, уместо готовине, као улог понудили непостојећи „know-how““.

„Иако су пре само месец дана сви представници власти хорски понављали да нема приватизације ЕПС-а, сада је јасно да су управо због приватизације усвојили нови Статут, зато су избацили одредбу којом је било забрањено отуђење вредне имовине и зато ће на крају о овом штетном предлогу одлучити један глас, глас министарке Ђедовић“, наводи Никезић.