Прочитај ми чланак

УДРУЖЕЊЕ БАНАКА ТВРДИ Само адвокатски лоби има корист, 7.000 тужби и све падају

0

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић каже да је највиша судска инстанца заузела став да банке имају парво да наплаћују трошкове кредита.

Председник Удружења банкарских клијената Ефектива Дејан Гавриловић каже да по законима који важе у Србији, банке немају право да наплате трошак обраде кредита.

Дугалић је на Прва ТВ прочитао део образложења Врховног касационог суда који се односи на то да банке имају право да наплате трошкове обраде кредита.

Врховни касациони суд објавио је недавно детаљно образложење правног става који је заузео у мају ове године, а који се тиче дозвољености уговарања трошкова кредита. Према том ставу у складу са којим нижестепени судови треба да поступају приликом решавања тужбених захтева, банка има право на наплату трошкова и накнада банкарских услуга, под условом да прецизира које тачно трошкове има приликом одобравања и реализације кредита.

Дугалић каже да Народна банка Србије ниједним својим актом није забранила наплату трошкова обраде кредита нити је стандардизовала наплату, већ је само послала допис банкама у покушају да изврши стандардизацију тих трошкова.

На питање да ли су банке то урадиле, Дугалић је казао:

„Када смо објаснили НБС да свака банка има различиту пословну политику, НБС је одустала од тога. Кад купујете ципеле, не купујете све по истој цени“.

Дугалић каже да су поједина удружења и адвокатски лоби наговарали клијенте да туже банке и тренутно има 7.000 тужби, које ће, како је навео, све да падну.

„Само адвокати имају корист, тај адвокатски лоби је наговорио клијенте да туже банке. Наш савет је пошто ће све да падну, да туже оне који су их наговорили на то“, каже Дугалић.