Прочитај ми чланак

Удар на џепове грађана: Од 1. јануара поскупљује ТВ претплата

0

Јавни медијски сервиси делимично се финансирају из буџета Србије, а делимично из таксе

Влада Србије усвојила је данас предлог измене Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис којим се она повећава са 220 на 255 динара почев од 1. јануара до 31. децембра 2020. године.

Како се наводи у предлогу, као разлоге за повећање наводи се да се полазило од статистичких података о просечној заради и висини пензија у Србији, високих иницијалних трошкова штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високих трошкова код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања, преноси Бета.

Са друге стране Влада је навела потребу за обезбеђење услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервиса.

Јавни медијски сервиси делимично се финансирају из буџета Србије, а делимично из таксе, која би се, као и до сада, наплаћивала преко рачуна за утрошену електричну енергију, чиме се обезбеђује, како је наведено, високи степен наплате таксе.

Влада је навела да се средства по основу таксе за јавни сервис, као и укупан износ исте, утврђује у функцији обезбеђења стабилног система финансирања основне делатности јавних медијских сервиса, њихове уређивачке независности и институционалне аутономије, истовремено водећи рачуна о економској снази обвезника.

               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!