Прочитај ми чланак

Убациш амбалажу у машину и узмеш новац: Ево како ће функционисати депозитни систем

0

Србија ће бити 11. земља у Европи која је увела такозвани депозитни систем за повраћај пластичне, стаклене и металне амбалаже.

Око начина на који ће то функционисати било је одређених недоумица, али су у међувремену разрешене. Грађани ће моћи да поменуту амбалажу након употребе однесу у најближу продавницу, врате је и добију новац.

FOTO: Pexels

На свакој амбалажи биће истакнута цена, тако да ће се тачно знати који се износ добија приликом повраћаја. Амбалажа ће моћи да се замени на било ком продајном месту, а не само у продавницама где је роба купљена.

То значи да овакав начин прикупљања отпада неће оптерећивати продавце, неће се стварати гужве и неће бити додатних процедуралних зачкољица, осим једноставног доношења амбалаже, убацивања у постављене машине и преузимања новца у вредности предатог отпада.

Оно што је посебно важно за грађане јесте да увођење депозитног система неће довести до повећања цене било ког производа. У депозитном систему све трошкове сносе директно и искључиво произвођачи и увозници.

Искуства других земаља које су увеле овакав систем преточена су у законски предлог којим ће овакав принцип код нас бити уведен. Досадашњи систем за раздвајање отпада на лицу места, који је усвојен 2009. године, односно учешће грађана у њему до сада није дао жељене резултате.

Србија је за 11 година пробала да иде искључиво на систем раздвајања отпада кроз рециклажне контејнере, међутим, показало се да је пут до постизања жељеног нивоа селекције и могућности поновне употребе отпада јако дуг и прави ефекти би били постигнути можда тек у наредних десетак година.

Нови закон о амбалажи и амбалажном отпаду на јавној је расправи која се завршава у понедељак. Следећи корак је да буде усвојен од стране Владе Србије, а затим у парламенту. За његово спровођење биће задужено Министарство за заштиту животне средине.