Прочитај ми чланак

У току еутаназија Србије: Албанија и „Косово“ стварају Албанску енергетску берзу

0

Енергетска регулаторна агенција Албаније (ЕРЕ) донела је одлуку о стварању албанске енергетске берзе између Албаније и Косова. Управни одбор ЕРЕ је одобрио правила трговања електричном енергијом, као и поступак клиринга и поравнања.

Са почетком рада Албанске берзе електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.), која је у настанку, укидају се привремена правила албанског тржишта електричне енергије, преноси РТК.

Албанска берза електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.) основана је као акционарско друштво у заједничком власништву Оператора преносног система Албаније (ОСТ) и Косова (КОСТТ).

Оператори преносног система ОСТ, КОСТТ, регулаторни субјекти ЕРЕ и Регулаторна канцеларија за енергетику (ЕРО) потписали су у јуну 2018. године Меморандум о разумевању о међусобном признавању лиценци за делатност трговине и снабдевања електричном енергијом између националних регулаторних органа Косова и Албаније.

У складу са Меморандумом о разумевању ВБ6, 21. октобра 2021. године, Регулаторни ентитет за енергију (ЕРЕ), Канцеларија регулатора енергије Косова (ЕРО), заједно са оператерима преносног система Албаније (ОСТ) и Косова ( КОСТТ), уз подршку УСАИД-а, потписали су „Оквирни споразум“ (оквир) за уједињење тржишта електричне енергије Албаније и Косова, неопходан за функционисање обједињавања тржишта за дан унапред и истог дана, пише Радио телевизија Албаније, а преноси Косово Онлајн.

Пружалац услуга за Албанску берзу електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.), изабран крајем 2021. године, је унија оператера коју предводи „Хеленске берзе – Атинска берза Е с.а.“, група енергената разменска електроенергетска компанија Грчке са своје две компаније „Хеллениц Енерги Екцханге с.а.“ и „Енек Цлеаринг Хоусе с.а.“, субјекти који послују на европском енергетском тржишту.

Тржишни модели у обе земље предвиђају да се преко Албанске берзе електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.) имплементира циљани европски тржишни модел, за дневна (ДАМ) и међудневна (ИДМ) тржишта.

Тренутно се функционисање тржишта електричне енергије одвија кроз Привремена правила албанског тржишта електричне енергије. Сама ова правила, у тренутку усвајања, замишљена су као привремена и не представљају тренутну фазу развоја тржишта.

Са почетком рада Албанске берзе електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.) и преласком на активну употребу, стављају се ван снаге и Привремена правила албанског тржишта електричне енергије.

Ако током периода сувог рада Албанска берза електричне енергије (АЛПЕКС сх.а.) или ОСТ сх.а. сматра неопходним да унесу измене или прилагоде елементе у вези са горе поменутом одлуком, они се морају обратити ЕРЕ за релевантне оцене.