Прочитај ми чланак

У Србију стигла нова пошаст – сточарство угрожено, режим жели да уништи сељака

0

„Поводом грубих неистина које је у свом демантију изнела директорка Управе за ветерину министарства пољопривреде Емина Милакара, подсетићу на јасне податке који ће показати да је министарство пољопривреде у случају епидемије афричке свињске куге затајило и изневерило сељаке“, рекао је потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић.

„Према тврдњама директорке Милакаре“, наставио је Булатовић, „последњи забележени случај афричке свињске куге у реону села Мозгово догодио се 17. фебруара, а ствар је тренутно под контролом, јер су ветеринарске службе на терену. Истина је да су ствари већ измакле контроли и за то постоје бројни докази. Само у алексиначком округу, заражена су поред Мозгова и села Суботинац, Брадарац, Бован, Село Краљево, Моравац и Црни Као. На лицу места смо се уверили да се на терену не спроводе баш никакве превентивне мере у циљу спречавања даљег ширења куге”.

“Круцијални доказ да госпођа Милакара износи неистине, свакако су новорегистровани случајеви заражених свиња у селу Глободер, које припада општини Крушевац, као и у местима Стопања и Бресно Поље, на територији општине Трстеник, и то скоро месец дана након датума који је означен као дан када је епидемија зауздана”, упозорио је Булатовић.

„Госпођо Милакара, уколико министарство и служба коју водите хитно не предузму мере у циљу сузбијања ове епидемије, бићете директно одговорни за затирање свињогојства у Србији, на коме почива егзистенција великог дела сточара, којима још увек, да подсетим, нису исплаћене надокнаде за одузете свиње“, закључио је Булатовић.