Прочитај ми чланак

У Русији се може појавити регистар „компанија лојалних нацији“

0

rublje(Факти)

Руска владајућа партија – Јединствена Русија, чији лидер је премијер Дмитриј Медведев – ради на законској иницијативи да се у земљи формира јединствени регистар „компанија лојалних нацији“.

Кандидати за тај списак биле би компаније које су одбиле да буду кредитиране из иностранства. А могле би рачунати на ниже камате код Централне банке Русије и на друге суштинске повластице и привилегије.

Идеја се родила у Државној Думи, доњем дому руског парламента.

Уграђена је у законски предлог „Статус националног бизниса у РФ“ чији иницијатори су посланик (депутат) Јединствене Русије Јевгениј Фјодоров и група депутата из других посланичких клубова под називом „Руски суверенитет“. У њен састав, према речима Фодорова, улази око 20 народних посланика.

„Закон о статусу националног бизниса уводи стратешку линију подизања руске привреде. Ова стратегија ће оздравити привреду, смањити инфлацију, допринети индустријализацији и – што није неважно – повећаће број радних места и плате“ – изјавио је Фјодоров.

У државни регистар може да доспе свака руска компанија која поштује два услова: да највећи део њене имовине (75 одсто) буде на територији РФ и друго – да не узима кредите у иностранству.

Такве фирме би добијале бројне олакшице као награду за економски патриотизам: кредите Централне банке Русије по ниским каматама (постојеће су 8,5 одсто, а аутори закона предлажу да за њих буду смањене до 0,5–1 одсто), друге олакшице, укључујући и пореске, а такође – предност код приватизација и доделе земљишта.

Извор близак руском министарству за економски развој назвао је предлог овог закона „мислима на исправном путу“, али је упозорио да ће министарство тешко дати сагласност на текст закона у тренутном облику.

У том министарству кажу да је и претходни министар Андреј Белоусов покретао питање кредитирања предузећа преко ниских камата и да у министарству размишљају које повластице да дају домаћем бизнису.

„Бавимо се разрадом мера које ће подржати руски бизнис, али да бисмо предложили тако озбиљне измене, претходно је потребно пажљиво изучити све околности“ – рекао је извор из министарства.

Председник банке Руска финансијска корпорација и бивши министар економије РФ Андреј Нечајев истакао је да доношењем „закона Фјодорова“ статус националног бизниса не могу да добију компаније као што су Газпром, Роснефт и Руске државне железнице, обзиром да се ове компаније активно кредитирају на Западу.

„Генерално, банке су те које одређују камате и услове кредитирања. У том смислу, кредити који се добијају у иностранству су строжи и то је пре позитиван него негативан фактор“ – истакао је Нечајев.

И економиста Михаил Хазин се скептично односи према предлогу чланова Јединствене Русије.

„Генерално имам велико неповерење према државним субвенцијама свих врста. Држава треба да ствара исте услове за све и тек потом кажњава оне који крше те услове и правила конкуренције“ – каже Хазин.