Прочитај ми чланак

У ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ с пет година стажа

0

pio-fond

Младеновчанка, која данас има 69 година и уписаних 8,5 година радног стажа, одлучила је да више не зависи од помоћи сина из иностранства него да види да ли би по основу проведених година на послу могла да оствари право на инвалидску пензију?

Лошег је, каже, здравственог стања и верује да би јој у ПИО фонду лекари вероватно потврдили инвалидску пензију, али када се распитивала, сазнала је да би тешко могла по овом основу да иде у пензију.

Зато се јавила нашем листу да пита каква су уопште права оних бивших запослених, који се нису на време обратили Пензијском фонду да остваре право на пензију? Да ли право на пензију застарева и по ком основу би она сада могла да наплати тих 8,5 година радног стажа?

У ПИО фонду, кажу да је редак случај да неко с напуњених 60 или 65 година старости бар једном не провери има ли икаквих услова за пензију. Поготово откако је новим Законом о ПИО уведено плаћање пенала за превремено пензионисање и награда ако се у пензију оде са 65 година старости.

Када је реч о онима који се накнадно сете да би можда могли да остваре прво на пензију, као што је овде случај, у Пензијском фонду објашњавају да је при остваривању права на инвалидску пензију пресудно здравствено стање осигураника и медицинска документација.

Што се стажа тиче, минимални услов за инвалидску пензију је пет година радног стажа, под условом да су уредно плаћени доприноси за ПИО. У конкретном случају осигураник не испуњава услов за инвалидску пензију, јер има године живота за старосну пензију.

Међутим, за старосну пензију јој фале додатне године стажа, будући да је минимални услов за старосну пензију потребно провести 15 година радећи. Како опет не постоји „доплата стажа”, преостаје јој, кажу у ПИО фонду, да кроз члан 15 Закона о ПИО почне сама да уплаћује доприноса до минималног услова.

На констатацију да је пооштравање услова за пензију увело много нејасноћа око тога шта тачно значи „прелазни период за жене до 2024. године”, јер многе од њих мисле да им се у том случају помера и тај минимум од 15 година за одлазак у пензију, надлежни објашњавају, да је 15 година минимум минимума и да то нема веза с прелазним периодом.

Основ за остваривање права на превремену старосну пензију су године радног стажа и минималне године живота. У овој години жена мора да има најмање 36,4 године радног стажа и 54,4 године живота.

Прелазни период значи да ће се услови за жене за превремену старосну пензију постепено померати све до 2024. године када ће и женама, као и мушкарцима, бити потребно најмање 40 година стажа и 60 година живота да би остварили право на превремену старосну пензију, објашњавају у ПИО фонду.

У овој години женама је потребно 60,6 година живота и минимално 15 година стажа осигурања за пуну старосну пензију, а у 2016. биће потребна 61 година за пуну старосну пензију за жене.

(Политика)