Прочитај ми чланак

ТС: Уговарање државних зајмова мимо Закона о јавним набавкама

0

Транспарентност Србија (ТС) је данас указала да осам споразума о зајмовима, које Скупштина Србије разматра на актуелној седници, искључују примену Закона о јавним набавкама.

Фото: Србин.инфо

„Пракса директног уговарања највреднијих јавних радова кроз међудржавне споразуме намеће питање смислености система у којем држава прописује строга правила за надметање у јавним набавкама, чије кршење третира као кривично дело или озбиљан прекршај“, навела је ТС у саопштењу.

Истакнуто је да су посланици важећи Закон о јавним набавкама усвојили 2012, са циљем да се сузбије корупција, уз примену правила која би требало да обезбеде слободно надметање медју понудјачима, јавност и надзор за све набавке чија вредност прелази 4.000 евра.

„Сада ће, међутим, ти посланици одлучивати о потврђивању споразума који искључују примену домаћег закона код набавки које су вредне преко милијарду евра“, упозорила је ТС.

Та организација је навела да се, уз зајам са кинеском Еxпорт – импорт банком за израду пруге од Новог Сада до Келебије, уговара да ће тај посао, чија је вредност око 1,16 милијарди долара, радити Joint Venture of China Ralway International Co.Ltd & China Communications Construction Company.

У саопштењу се додаје да ће, слично томе, China Communications Construction Company бити извођач уговора вредног 523,5 милиона долара за ауто-пут од Прељине до Пожеге. Део новца за те пројекте (15 одсто) ће бити издвојен из буџета Србије или средстава Железница и Путева Србије.

ТС је истакла да су народни посланици и грађани Србије информисани о томе какви су услови кредита, који су представљени као повољни, али да, међутим, образложење не садржи податке на основу којих би могли да закључе да ли је укупна вредност радова реално процењена, односно, да ли је могла бити мања да се до извођача дошло кроз отворени тендерски поступак.

„Влада Србије је такодје предложила да се одобри шест уговора о развојним зајмовима на чије ће се набавке примењивати правила медјународних финансијских институција. Иако није уговорена примена домаћег Закона о јавним набавкама, овде ће макар бити примењена правила која обезбедјују конкуренцију“, оценила је ТС.

Подсетила је да је у току израда новог Закона о јавним набавкама, првенствено ради усаглашавања са европским стандардима, а да је у оквиру преговарачког поглавља 5 са ЕУ, као главни проблем истакнута управо превише честа примена изузимања примене закона на основу медјудржавних споразума.