Прочитај ми чланак

ТРГОВИНА ОРУЖЈЕМ: ГИМ увећао профит 3000 пута, државном Југоимпорту промет опао

0

Анализом пословања, уредник НИН-а дошао је до закључка да је фирма ГИМ, са којом се повезује и Бранко Стефановић, у последње три године увећала свој профит за више од 3000 пута док је у исто време државном Југоимпорт СДПР-у промет опао. Хоће ли се дугме за узбуну, због ових сумњи, упалити код оних који би требало да их отклоне?

Док део јавности бруји о умешаности оца министра полиције у трговину оружјем које завршава у Јемену где никако не би смело да буде; док новинари уместо надлежних отварају питања да ли у свему има корупције или трговине утицајем, шеф државе Александар Вучић на телевизији коју често посећује грађанима поручује:

фото Mуп

„Ништа то не разумем. Ја прихватам да сам глуп, али те примедбе нит могу да разумем нит ћу их икада схватати“

И додаје:

„Е имамо, продаје се оружје! Па добро, и? Хоћете да не продајемо оружје? Хоћете да угасимо нашу наменску индистрију?“

Приметно запошљавање партијског кадра СНС у тим фирмама, каже новинар Вук Цвијић

Одговор председнику може бити анализа коју потписује Милан Ћулибрк у теми броја недељника НИН. Према његовом истраживању у последње три године за 80% је порастао девизни прилив од извоза оружја из Србије, чак 3.146 пута се увећао профит ГИМ-а, приватне фирме Горана Тодоровића с којим министров отац сарађује, док се посао стрмоглавио државном предузећу Југоимпорт СДПР. Ћулибрк подсећа и да је успон ГИМ-а почео баш од ортаклука Горана Тодоровића са министровим оцем Бранком Стефановићем 2015. године, и то у фирми – Јунајтед БГ која од априла има и дозволу Министарства одбране за производњу наоружања и војне опреме.

Новинар Вук Цвијић, који од почетка истражује спорну трговину оружјем, наводи да поред најбрже растуће фирме у Србији – ГИМ-а, још више брине ситуација у државним фирмама наменске индустрије.

„Оно што је приметно и што се види по именима је да имамо огромно запошљавање партијског кадра СНС-а у тим фирмама. С друге стране је нетранспарентно трошење новца и сви људи који се баве тиме, војни аналитичари, некадашњи војници, људи који су били задужени за такве ствари, изразили су огромну сумњу да тај новац завршава у приватним џеповима, да се користи за партијске потребе владајуће странке“, наводи Цвијић.

Да ли онда изненађује што надлежни упорно ћуте?

„То је негде манир ове власти, они говоре само оно што хоће, кад хоће и докле хоће. Кад немају аргумената онда се бране ћутањем. Ја не кажем, и то је њихово право, али просто нам некако логика не дозвољава да верујемо да је све у реду“, каже Миленко Васовић, шеф деска листа Данас.

Саговорници Н1 сагласни су да и Агенција за борбу против корупције и други органи и институције морају да пруже информације на питања која су отвориле најновије афере и да отклоне сумњу у исправност потеза Бранка и Небојше Стефановића. Подсећају да у светлу нечињења институција посебно брине обарање сајта „Армс воч“ који је понудио најсвежије доказе, као и оркестриране кампање против новинара и медија који се том темом баве.