Прочитај ми чланак

ТРЕБА ЛИ ЗАБРАНИТИ УВОЗ половњака старијих од 10 година?

0

У протеклих пет година у Србију је увезено пола милиона половних возила а већина је старија од 10 година. Чак 80 одсто ових аутомобила су дизелаши чија је вожња у многим немачким градовима забрањена због загађења ваздуха и канцерогених честица које емитују ти мотори.

Да ли ће у Србији бити забрањен увоз половних возила старијих од 10 година, али и шта са оним аутомобилима које смо већ увезли, за ТВ Прву говоре министар екологије, Горан Триван, професор Саобраћајног факултета у Београду, Милан Вујанић, и директор САТ медија групе, Младен Алвировић.

Фото: pixnio.com

Јуче је објављен интервју у коме сте најавили забрану увоза половњака старијих од 10 година. Шта су вам рекли људи после тога?

“Чуо сам коментаре, али то није први пут. Ми смо ту полемику почели да водимо пре годину дана и ја уопште немам намеру да ћутим кад је то у питању, а људи међу којима се ја крећем, сви подржавају чињеницу да хоћемо да имамо чист ваздух и то је основни мотив свега што ја радим”, каже министар Триван.

“Исто тако, људи који се баве аутомобилима и безбедношћу подржавају чињеницу да када имате млађа возила, онда сте безбеднији у саобраћају.”

Да ли ваши подаци показују да су стари аутомобили они који изазивају више несрећа?

“Морам да кажем да сам ја против ‘ен блоц’ одлука. Ево, навешћу вам пример. Ја бих сад, рецимо, пре возио Роллс Роyце стар 20 година, или Бентлеy, него најновији ФИАТ 500, онај мали. Хоћете из безбедносних разлога, хоћете из еколошких разлога? Ни тај Роллс Роyце стар 20 година не загађује толико околину”, сматра професор Вујанић.

“Значи, требало би направити можда неку малу градацију, да не кажемо ‘сва возила’, него и та старија возила која испуњавају норме, а могуће је да их испуне, не бих одбацио тек тако једноставно. Друго, ми знамо и да је пушење штетно, па можете да пушите где год хоћете и загађујете ваздух”…

“Хтео сам да кажем, колико имамо пара, толико идемо и са нивоом”, објашњава Вујанић.

Ми увозимо највише тих половних аутомобила?

“Тако је. У Србију се годишње увезе отприлике 30-ак хиљада нових аутомобила, нешто мало мање, и до 150.000 половних. По некој процени, 70-80% тих половних аутомобила су возила која су старија од 2003, 2002. годишта. Ми увозимо најстарије што постоји”, истиче Младен Алвировић.

“У каквом су стању ти аутомобили који се увозе, врло је дискутабилно, јер наравно да увозници гледају да купе што јефтиније, а да продају што скупље… Ми смо принуђени, зато што немамо новца, да купимо оно што можемо – дакле оно што је најјефтиније, а онда немамо ни довољно новца ни да то како треба одржавамо. Мени је све то питање одржавања. Дакле, и оно што је старо, ако је квалитетно одржавано, могло би квалитетно да служи. Све је то питање новца…”

“Али, ако погледамо да тих 150.000 аутомобила заправо не одлази нигде, него остаје овде, и нема шансу да икада више негде оде, то је проблем са којим се ми суочавамо. Европа чисти своје возне паркове, доносе нове прописе, забрањују саобраћај у градовима… све је то дивно и то су дивни примери које ми желимо да следимо, али ако овако наставимо – нећемо моћи никада да их следимо, јер ми немамо коме да их продамо.”

 

“ А онда ћемо доћи у ситуацију да морамо да платимо неком да нам то рециклира. Дакле, ми ћемо дупло да потрошимо новац на аутомобиле и заглавићемо се у јендом проблему из кога не можемо да изађемо – не постоји земља ‘четвртог света’ у који ћемо ми то да извеземо.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!