Прочитај ми чланак

Тим Џуда: ЕУ и САД финансирају исти ауто-пут из Вашингтонског споразума

0

Да ли је то још један случај када ЕУ ради нешто добро и то плаћа, а нико не зна, упитао се Џуда

Стручњак за Балкан и новинар британског Економиста Тим Џуда изјавио је да није јасно шта ће Американци финансирати када се говори о тачки вашингтонског споразума између Косова и Србије која се односи на „Ауто-пут мира“.

Foto: printscreen

Џуда је у објави на Твитер налогу истакао да, када је реч о том ауто-путу, Европска банка за обнову и развој обавестила га је да се Европска унија већ побринула за тако нешто.

„Данас се говори о помоћи од милијарду долара за финансирање тога. Али све је ово мистериозно“, оценио је Џуда, позивајући се на изјаве дате у понедељак у Приштини, током посете америчке делегације.

Такође је поделио детаље које је дала ЕБРД о том ауто-путу и његовом финансирању: Ниш-Плочник суфинансирање Европске инвестиционе банке и ЕБРД грантовима ЕУ, тендери ће бити покренути почетком октобра; Плочник – Мердаре, припрема се уз грантове ЕУ за финансирање као горе наведено; Приштина – Мердаре, исто; Приштина -Тирана, коју је Бехтел већ скоро довршио 2010. године.

„Дакле, да ли је то још један случај када ЕУ ради нешто добро и то плаћа, а нико не зна? На пример, ЕУ у Србији плаћа многе ствари, али многи Срби верују да су то руске и кинеске инвестиције. Да ли ће се њима ускоро придружити и Американци, упитао је Џуда, преноси Косово Онлајн.