Прочитај ми чланак

Таксисти држави враћају субвенције од 8.000 евра

0

Иако су се бројним протестима и блокадама улица у Београду, таксисти изборили за 8.000 евра бесповратне помоћи за куповину нових возила, због пандемије коронавирусом и драстичног пада промета, све више њих одустаје од ове помоћи јер постоји страх да свој удео од најмање 5.000 евра, неће моћи да финансирају.

Другим речима, стандарди које је држава дефинисала, да би се добиле субвенције, а то је куповина аутомобила чија цена не сме бити нижа од 13.000 евра, са моторима евро шест или хибридних и електричних возила, изискују и улагања самих таксиста, која су сада због пада промета од најмање 60 одсто, доведена у питање јер се не зна када ће последице пандемије бити саниране.

Све то уноси неизвесност јер да би се преживело потребно је много више рада. Управо таква ситуација навела је Милана С. (46) таксисту из Београда, да одустане од помоћи државе.

– Конкурисао сам за субвенције јер је то била изузетно добра прилика да купим ново возило и своје услуге учиним бољим. Одустао сам јер се плашим да новац који би ја требало да уложим, најмање 5.000 евра, у оваквим условима пословања, не бих могао да сервисирам. Пре короне сам радио осам сати, од тога пет у дневним сатима, а три у ноћним. Сада ноцних термина нема па да би барем нешто донео кући треба да таксирам од 12 до 15 сати. Проблем је настао и што се већина таксиста преселила у дневне смене, те је конкуренција много већа и теже се долази до вожњи. Неизвесност када ће се све ово завршити, навела ме је да одустанем од субвенција а знам бар 20 мојих колега којима је држава новац већ одобрила, да су исто урадили. Испада да је корона један изузетно добар гест државе, пореметила – каже Милан С.

Да руже не цветају таксистима и да погоршани услови пословања утичу да одустану од субвенција, потврђује и Владо Булатовић председник Струковног удружења такси предузетника.

– У Србији је регистровано 17.500 таксиста, од тога 6.200 у Београду. Према нашим подацима последице кризе за сваког од њих су велике јер је пад промета око 60 одсто, ако не и више. Пошто се не назире крај кризе, због несигурности у пословању доста таксиста одустаје од субвенција државе. Немамо прецизну евиденцију за то, али видимо да је људе страх да уђу у кредите, без којих вечина нас не би могла да испоштује услове државе. Питање је одакле вратити бар 5.000 евра ако је пад промета драстичан – каже Булатовић за „Блиц Бизнис“.

У неким такси удружењима процењује се да ће бар 30 посто њихових чланова одустати од чашћавања државе, што значи да ће бројка од 12.000 колико се наговештавало да ће конкурисати, бити значајно мања.

Иначе, уредбом владе из децембра 2019. године одобрене су субвенције за таксисте и то након њихових вишенедељних протеста и блокада улица, који су настали због наводног незаконитог такси превоза, посредством апликација.

Поред пара државе и таксисти треба да имају своје учешће од око 15 одсто уколико купују из банкарског кредита или на лизинг а дефинисане су и карактеристике возила које могу да се набаве. Возила се не могу продати у наредне три године, нити таксиста може да престане да обавља делатност.