Прочитај ми чланак

Табаковић: Препоручујем грађанима да штеде у динарима

0

jorgovanka_tabakovic_881580958

Београд — Гувернерка Народна банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да је динар ојачао, али да је задатак НБС да спречава превелике осцилације курса.

„Динар јесте ојачао, али је наш задатак да спречимо превелике осцилације курса у оба смера и ми то доследно чинимо свима мерама, па и интервенцијама ма међубанкарском девизном тржишту“, рекла је Табаковић за Наше новине.

Гувернерка је навела да је од почетка године НБС продала 90 милиона, а купила 380 милиона евра.

„Иако не циљамо ни једну нумеричку вредност курса, разлози који утичу на осцилације курса су такве природе да НБС не сме да буде пасивни посматрач“, рекла је Табаковић.

Према њеним речима, НБС има обавезу да сагледава целину, да се бори за ниску инфлацију, за финансијску стабилност и зато својим радом и изјавама доприноси укупној стабилности система.

На питање да удружења грађана који имају кредите везане за швајцарски франак нису задовољни мерама НБС, Табаковић је рекла да има и задовољних грађана и удружења која подржавају мере и решења НБС, али се о њиме не говори и не пише.

„Многима би само отпис дугова помогао. Учинили смо максимум могућег у постојећим околностима“, рекла је она.

„И најважније од свега у 2013. смо изашли са препоруком за кредите индексиране у швајцарским францима, али и у еврима, у децембру прошле године изменили Закон о заштити корисника финансијских услуга који уводи квалитетнију заштиту грађана, али и предузетника и пољопривредника. Дакле, пре јануарских дешавања са швајцарским франком и без притисака“, рекла је гувернерка.

На питање да ли би грађанима препоручила да штеде у динарима или еврима, Табаковић је рекла да је НБС учинила све да штедња у динарима буде први избор.

„Ниска инфлација и стабилна инфлаторна очекивања иду у прилог томе. Али свака одлука мора бити лична. На нама је да обезбедимо потпуну информацију за такву одлуку“, рекла је Табаковић.

(Танјуг)