Прочитај ми чланак

СВИ КОЈИ СУ због кредита у „швајцарцима“, остали без стана, могу ово да ураде и…

0

Уколико сте остали без стана који сте купили путем кредита у швајцарским францима, имате шансу да повратите део новца за накнаду штете и да тужите банку за утврђивање ништавости валутне клаузуле. Такође, уколико сте тренутно у поступку извршења, можете да поднесете тужбу јер имате право на привремену меру, односно обуставља се наплата док се спор не оконча.

Тако, осим привремене мере можете добити и назад новац који може да иде и до 50.000 евра.

Фото: Free Images Pixabay

Како су за Телеграф рекли из Удружења Ефектива, таквих грађана је око 4.000-5.000 и деле се у две групе.

Реч је оним људима који су остали без стана, раскинут им је уговор, или су га отплатили својевољноили принудним путем. И другој групи људи који су током отплате већ конвертовали кредит у евро односно рефинансирали кредит у другој банци.

Прецизније, на ове две групе људи се није односио закон о конверзији, тзв. лекс специјалис.

– Они сада могу да ураде бољу ствар а то је да поднесу тужбу за утврђење ништавости валутне калузуле. Без обзира што су у било којој групи. Тиме по нашој процени, могу да добију и више него што су добили усвајањем закона о конверзији, а свакако је та тужба једини начин на који могу нешто да добију – кажу нам у Ефективи.

Пример једног нашег суграђанина показује како то изгледа у пракси: Он је имао кредит од 120.000 франака, узет крајем 2007. године и ако би му прошла тужба за утврђење ништавости валутне клаузуле, и конверзија тог кредита у евро, али од почетка плаћања наовамо, банка би морала да му врати око 25.000 преплаћеног новца и додатно да му умањи главницу за 30.000 евра. Добио би дакле 55. 000 евра. Таквих случајева је већ било, а само си цифре другачије.

Ову шансу међутим, не могу да искорите они који су прихватили лекс специјалис и потписали, а и судије вишег суда су већ неформално заузеле став да та група људи не може да тужи.

Да поновоимо да се шанса односи само за оне на које се лекс специјалс није применио или су донели одлуку да га не прихвате.

– Мало је оних који нису хтели да прихвате, али су хиљаде оних који су у међувремену избачени из станова. Последњих месец дана већ се јављају људи са том идејом и то су све они који су отплатили кредите или им је банка продала стан – кажу у Удружењу.

Можда најважнија чињеница јесте да они који су били у поступку принудне наплате и банка им је одузела стан па касније продала, и сада их дужи за одређену суму, да им је ово шанса да туже и добију привремену меру да им се обустави било какво плаћање јер на тај начин могу да нивелишу тај кредит, и евентуално након тога да туже банку која им је продала стан за накнаду штете.