Прочитај ми чланак

СВЕТСКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: СНС ботови контролишу српске портале

0

Активисти Српске напредне странке (СНС), познатији као ботови, донедавно су кроз апликацију Вотр2 могли да остављају на хиљаде плусева и минуса на коментаре на сајтовима Курира и Еспреса и на тај начин утичу на читаоце ових посећених медија. Апликација садржи информације из "кодова" два сајта и радила је мимо активности ботова, показује истраживање ЦИНС-а, које су пренели и светски медији.

Како се наводи у овом истраживању, активисти владајуће странке имали су приступ сајтовима Курира и Еспреса, где су могли масовно да остављају плусеве и минусе на постојеће коментаре читалаца, показује ЦИНС-ова анализа „кода“ апликације ВотР2 коју је „интернет тим“ странке користио.

Истраживање Центра за истраживачко новинарство, пренео је сајт „Глобал Воицес“, под насловом „Сербиан јоурналистс еxпосе а рулинг партy бот апплицатион усед то манипулате реадерс’ цомментс он медиа wебситес“ (Српски новинари излажу апликацију за владајућу странку која се користи за манипулацију коментарима читалаца на веб страницама медија).

Даље се наводи да су на тај начин активисти, познатији као ботови, према унапред добијеним упутствима давали позитивне или негативне оцене на коментаре објављене у два медија, што су у случају Јужних вести користили за обрачун са критикама Српске напредне странке и председника Србије Александра Вучића. Таквим утицајем они стварају лажну слику у јавности, сматрају саговорници ЦИНС-а.

– ВотР2 је специјално дизајнирана да манипулише коментарима кроз гласање – каже Јурре ван Берген, стручњак за дигиталну безбедност при међународној новинарској мрежи Организед Цриме анд Цорруптион Репортинг Пројецт (ОЦЦРП).

Ове податке открио је „код“ (текст) апликације ВотР2, чије је преузимање било могуће бар до јануара 2019. године. Из „кода” се види да је апликацију било довољно инсталирати на мобилни телефон и тако приступати овим сајтовима. Иако апликација више не постоји на Гоогле Плаy Сторе, доступна је на барем једном од страних сајтова који сакупљају апликације (АПКМонк), а Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) открива да је приступ сајтовима медија на сличан начин још увек могућ.

ВотР2 је лак за коришћење.

Након преузимања и покретања апликације на телефону, судећи по анализираном „коду”, корисник добија шифру коју треба да потврди кроз програм на свом рачунару. Апликација потом наставља да ради без даље наредбе корисника, односно „у позадини” телефона, где обавља посао за који је направљена – поставља плусеве и минусе на постојеће коментаре на сајтовима Курира и Еспреса. Ван Берген, стручњак за дигиталну безбедност, анализирао је апликацију кроз три различита алата. Каже да је, осим да ради сама, апликација програмирана да се поново покрене сваки пут када се Андроид телефон укључи или рестартује.

Гласање се одвија аутоматски на сваких шест секунди и на један коментар се може гласати до пет пута, након чега апликација прелази на следећи коментар. Гласање се врши са списка коментара, уз прецизно упутство да ли треба оставити позитиван или негативан утисак.

Ово је могуће јер се у „коду” апликације ВотР2 налазе линкови који воде на коментаре на вести два медија. Сајтови Курира и Еспреса кликтање на те линкове вероватно доживљавају као гласање преко мобилних апликација ових медија, сматрају Ван Берген и други стручњаци које је ЦИНС консултовао. Ти линкови су и данас доступни, мада боље заштићени него раније.

Како знамо да апликација припада СНС-у

Уз помоћ неколико стручњака ЦИНС је анализирао „код” и дошао до података о ИП адреси „77.46.148.99”. ИП адреса представља јединствени број, сличан телефонском броју, који користе рачунари како би међусобно комуницирали путем интернета. Апликација је током рада комуницирала са сервером односно овом ИП адресом.

Провером власништва ИП адресе на било ком јавно доступном сајту (попут wхоис.домаинтоолс.цом) може се видети да је њен власник управо владајућа Српска напредна странка. СНС је у марту 2016. године регистовао ову ИП адресу на адреси седишта странке, у улици Палмира Тољатија 5 на Новом Београду. ЦИНС је раније писао како је СНС недозвољеном донацијом дошао до ових просторија.

СНС до објаве текста није одговорио на питања ЦИНС-а.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!