Прочитај ми чланак

СВЕТСКА БАНКА ДЕМАНТУЈЕ ВУЧИЋА: Пад БДП-а у Србији и 2015.

0

Svetska-banka2Стручњаци Светске банке очекују да ће Србија наредне године бити једина држава у региони која ће забележити пад бруто домаћег производа. Вучић све време тврди супротно.

Светска банка очекује раст привреда у свим земљама југоистичне Европе, осим у Србији, где се очекује пад бруто домаћег производа за 0,5 одсто, преноси “Н1″ телевизија.

Како стоји у полугодишњем извештају о економским трендовима у региону, Србија ће остати у рецесији услед слабе домаће тражње и тешке фискалне консолидације.

Стручњаци Светске банке истакли су и велики проблем ненаплативих потраживања које имају банке у Србији, и који прелати петину одобрених зајмова. Занимљиво је и да су, према извештају, државна предузећа која чекају приватизацију смањила производњу.

Такође, у 2014. је подбацио и извоз услуга из Србије, навео је виши економиста Светске банке у Београду Лазар Шестовић.

Подсетимо да Вучић већ дуже време најављује како ће у наредним годинама БДП да расте и то само због његове економске политике.

Вучић је крајем 2014. године изјавио да ће приватизација Железаре 2015. године подићи БДП. Судећи то најновијим анализама, Светска банка и даље Србији види пад БДП-а и то за 0,5 одсто.

Ако је Светска банка била у праву да је тендер за Тамнаву био спроведен по прописима, упркос супротним тврдњама БИРН-а, зашто се Вучић не похавали и саопштењем Светске банке да ће Србија следеће године доживети пад БДП-а?

(Телепромптер.рс)