Прочитај ми чланак

ШВЕЂАНИ БИ СРПСКО ЗЛАТО; КАНАЂАНИ НИ ДА ЧУЈУ: Вреди 100 млрд.$

0

Београд -- Швеђани нуде 1,4 милијарде долара за налазиште код Бора, Канађани неће ни да чују јер тврде да оно вреди 100 милијарди, преноси лист Блиц.

Шведска рударска компанија „Лундин“ понудила је канадском „Невсуну“, у чијем се власништву налазе истражна права за „Чукару пеки“ код Бора, једно од најбогатијих налазишта бакра и злата на свету, 1,4 милијарди долара за куповину тог пројекта, наводи лист.

Foto: Thinkstock

Међутим, менаџмент „Невсуна“ је својим акционарима препоручио да не прихватају ту понуду.

Пре ове понуде, „Лундин“ је, заједно са канадском компанијом „Еуро сун“, понудио 1,5 милијарди долара за куповину истражних права пројекта „Чукару пеки“ и рудника цинка „Биша“ у Еритреји, али је и та понуда била одбијена.

Сада су Швеђани само за истражна права код Бора „Невсуну“ понудили 1,4 милијарди долара.

„Након неколико покушаја да се са менаџментом „Невсуна“ договоримо око куповине пројекта „Чукару пеки“, који нису уродили плодом, решили смо да дамо директну понуду акционарима ове канадске компаније. Сматрамо да је наша понуда фер и очекујемо позитиван одговор акционара „Невсуна“, рекао је Пол Конибер, председник „Лундина“.

Међутим, Питер Кукјелски, председник „Невсуна“, позвао је акционаре те компаније да не прихвате понуду „Лундина“.

„Нисмо добили никакву званичну понуду „Лундина“. Поред тога, истраживањима је установљено да се у горњој и доњој зони лежишта „Чукару пеки“ има око 15 милиона тона бакра и око 370 тона злата. Пројекат смо развили, тако да понуда „Лундина“ не одговара стварној вредности акција наше компаније“, рекао је Кукјелски.

Он је додао да ће, ако „Лундин“ до 27. јула, како су објавили, достави званичну понуду за куповину акција „Невсуна“, о томе одлучивати посебни комитет независних директора, који би, у том случају, имали 105 дана да одговоре на ту понуду.

Вредност лежишта „Чукару пеки“ процењена је на око 100 милијарди долара, а компанија „Невсун“ је недавно добила дозволу Владе Србије да почне са изградњом истражног нископа, што се сматра првим кораком ка отварању рудника.

„Лундин“ има руднике бакра, никла и цинка у Чилеу, САД, Шведској и Португалији.