Прочитај ми чланак

Све што сте желели да знате о хибридима

0

Аутомобили са хибридним погоном полако постају све присутнији на нашим улицама, а може се очекивати да ће се тај тренд убрзати од јануара 2020. године, када би требало да се укине порез на употребу моторних возила за хибриде, пише сајт Половни аутомобили.

Реч је о порезу у народу познатијем као „порез на луксуз“, који се плаћа сваке године приликом регистрације аутомобила са кубикажом већом од 2.0 л.

Toyota Prius 3. generacije iz 2010. (Foto: Toyota promo)

Услов за ослобађање од овог намета је да се ради о возилима код којих је „један од мотора покретан електричном енергијом“. То се у пракси односи на аутомобиле са хибридним или чисто електричним погоном.

Овог пута се бавимо само хибридним возилима, јер су просечном српском купцу она привлачнија од електричних.

Шта су то хибридни аутомобили (хибриди)?

То су аутомобили који поред класичног мотора имају електромотор који такође може да их покреће и то самостално или истовремено са класичним мотором.

Дакле, хибрид може да се креће само на бензин, само на струју или истовремено на бензин и на струју.

Постоје и хибриди који немају могућност да се крећу само на струју, већ њихов електромотор може искључиво да помаже класичном мотору при кретању.

Да ли су хибриди компликованији за вожњу од обичних аутомобила?

Нису. Због аутоматског мењача су чак једноставнији за вожњу од аутомобила са мануелним мењачем.

Возач не мора да брине о томе када ће који погон да се користи, колико је напуњена батерија и слично.

Хибрид се вози као било који други ауто са аутоматским мењачем. Компјутер сам одлучује када ће да користи електромотор, када бензински мотор, а када оба заједно.

Неки аутомобили имају могућност бирања мода вожње, као нпр. економични, комфорни или спортски, слично као код класичних аутомобила, па у зависности од тога такође може да варира потрошња.

Да ли сви хибриди имају аутоматски мењач?

Toyota Prius treće generacije (Foto: Toyota promo)

Скоро сви хибриди имају аутоматски мењач, уз ретке изузетке. Углавном, ако купујете хибрида, слободно рачунајте да има аутоматски мењач.

Једноставно, аутоматски мењач код савремених хибрида омогућава да се на најбољи начин искористи комбинација класичног и електромотора.

Неки хибриди, као нпр. Приус, уопште немају уобичајени аутоматски мењач, већ електромеханички преносни систем који има вишеструку улогу, али возач ће тешко приметити разлику, па нема ни потребе да размишља о томе – једноставно се понаша као да вози класичан аутоматик.

Што се тиче хибрида са мануелним мењачем, један од примера је Хонда Инсигхт прве генерације, али овај ауто није могао да се креће само на струју, већ је електромотор помагао класичном мотору. Иначе, Инсигхт прве генерације могао је да се купи и са аутоматским мењачем.

Колико бензина хибрид троши?

Рецимо да просечан хибрид троши око 5 литара бензина на 100 пређених километара. Наравно да у зависности од модела, услова и начина вожње потрошња може да падне и на 3 литра, а може да скочи и на 7-8 литара.

Нпр. Тоyота Приус треће генерације троши у градској вожњи 4-5 литара са укљученом климом, бар како кажу бројни власници.

Морамо да имамо у виду да немају сви хибриди:

– Исти тип батерије
– Исти капацитет батерије
– Исти начин и ефикасност пуњења
– Исти бензински (или дизел) мотор
– Исти мењач
– Исту масу
– Исте димензије точкова (да, већи точкови могу осетно утичу на потрошњу)

Дакле, када купујете хибрида, не очекујте да оно што сте прочитали у неком часопису о једном аутомобилу важи и за хибрид неке друге марке. За хибриде важе слична правила као и за стандардне аутомобиле – потрошња заиста у великој мери зависи од услова у којима се вози и стила вожње.

Треба нагласити и да хибриди предност свог комбинованог погона најбоље показују у градским условима, зато што на отвореном путу практично функционишу као класични аутомобили, односно електрични погон се (углавном) не укључује.

Тако постоје модели код којих је фабрички декларисана потрошња већа на отвореном путу него у градском саобраћају, што се потврђује и у реалним условима. Зато у пракси наилазимо на различите случајеве, од оних који су разочарани потрошњом, до оних који су одушевљени.

Ако возите оштро и много возите на отвореном путу, хибрид вероватно није најбоље решење за вас.

Како се хибрид понаша у вожњи?

Углавном овако: стојите на семафору и мотор је угашен; пали се зелено, дајете гас и ауто креће само на струју. У једном тренутку компјутер одлучује да пребаци погон са електричног на бензински мотор.

Када ће се то десити зависи од бројних фактора. Можда када достигнете одређену брзину, можда када пређете одређени пут, а можда ће се бензинац стартовати одмах по поласку уколико возач оштрије притисне папучицу гаса па компјутер одлучи да је неопходно да оба мотора „потерају“ ауто заједно.

Велика предност електромотора је у томе што свој максималан обртни момент развија практично одмах, што значи да много лакше покреће аутомобил из стања мировања, а затим у причу ускаче и бензински мотор.

И када стојите у месту, компјутер одлучује да ли ће бензински мотор бити угашен или упаљен у зависности од напуњености батерије, као и од броја укључених потрошача и енергије неопходне за њихово функционисање.

Да ли постоје дизел хибриди?

Да, има их код више произвођача. Начин рада је исти као код бензинских хибрида.

На слици изнад је Мерцедес Ц 300 де, дизел плуг-ин хибрид.

Хибриди са погоном на свим точковима

Ово је нешто компликованија тема, пошто су произвођачи ову проблематику решили на различите начине.

На пример, узмимо као пример Тоyоту РАВ4 Хyбрид. Он напред има класичну хибридну комбинацију обичног и електромотора (као нпр. Приус), тако да се вози као класичан хибрид са предњим погоном.

Међутим, позади има још један електромотор који покреће само задње точкове. Тако у случају кад дође до проклизавања, заглављивања и слично – аутоматски ће се активирати и задњи погон.

Колико хибрид може да се вози само на струју?

Зависи од модела до модела, али и од услова вожње, темпа/стила и брзине вожње, укључених потрошача (клима, грејање)… Није у питању само капацитет батерије – треба имати у виду да батерија није увек напуњена до краја.

Хибриди по неписаном правилу имају регенеративно кочење, односно систем за рекуперацију енергије, који пуни батерије када кочите – уместо да користи стандарне кочнице, овај систем успорава аутомобил уз помоћ генератора електричне енергије, „глумећи“ моторно кочење као код класичних аутомобила и истовремено пунећи батерије.

Компјутер одређује у којим ситуацијама и колико ће се користити регенеративно кочење како не би дошло до угрожавања безбедности. Иначе, овај „трик“ не користе само хибриди, већ и бројни обични аутомобили.

Колики је животни век батерија у хибриду?

Не постоји универзалан одговор. Животни век батерије зависи од разних фактора. Стога морате да истражите сами у зависности од тога да ли купујете нов или полован хибрид, који је произвођач и модел (и генерација) у питању, која врста батерије, колико је километара прешао…

Идите на званичан сајт произвођача и видите колику гаранцију даје и који су пратећи услови. На пример, Хyундаи даје гаранцију од 8 година или 160.000 километара.

Тоyота даје гаранцију од 5 година без ограничења километраже на све хибридне склопове, укључујући батерију. Гаранцију је могуће продужити до 10 година уз ограничење од 15.000 км годишње уколико једном годишње обавите проверу хибридног система и батерије у овлашћеном сервису.

Ако планирате да узмете старијег хибрида, наћи ћете доста информација на форумима. У том случају се распитајте и колико кошта куповина нове батерије.

Међутим, понекад батерије не морају да се мењају као целина, већ могу да се замене поједине ћелије, што је много јефтиније. Наравно, цена оваквих интервенција, без обзира да ли је у питању замена комплетне батерије или појединих ћелија зависи од земље у којој се налазите.

У Европи постоје фирме које „сређују“ старе батерије за хибриде, тако да оне могу да се уграде уместо нове. Иначе, досадашња искуства власника Тоyоте Приус првих генерација показала су да су батерије врло издржљиве и поуздане, али ту говоримо о НиЦд и НиМх батеријама, док већина других произвођача користи литијум-јонске.

Свака врста батерија има своје предности и мане, па се не може уопштено рећи које су боље за хибридни аутомобил. Наравно, батерија не мора скроз да „цркне“ да би почела да прави проблеме. Може једноставно да јој опадне капацитет и да постепено потрошња горива постаје све већа и већа.

Сувише компликовани за одржавање и поправљање?

Ово је једна од највећих брига потенцијалних власника: све је то превише компликовано, квариће се, поправка ће бити екстремно скупа, нема мајстора за њих, нема делова… Генерално, ово је оправдана брига, пошто код хибрида није другачији само погонски систем, тј. класичан мотор и електромотор са мењачем или системом који „глуми“ мењач, већ разлике постоје и код бројних других система.

Стога ће многи купци половних хибрида бити „осуђени“ на овлашћене сервисе, где им се цене вероватно неће свидети.

Редовно одржавање генерално није скупље или компликованије.

Што се тиче електричног дела погона, ту практично нема никаквог редовног одржавања, а што се тиче класичног мотора и других делова аутомобила, све је исто као код класичног аутомобила.

За иоле озбиљније поправке и интервенције потребан је посебан алат и софтвер, при чему сервисер мора да зна шта ради, иначе може лако да направи опасну хаварију. Стога саветујемо да се пре куповине добро информишете о томе где ћете моћи да поправљате свој будући хибридни ауто, каква је ситуација са деловима (доступност и цене) и каква је генерално поузданост модела за који се интересујете.

Узмимо као пример Приус. Према готово свим истраживањима и практичним искуствима власника, Приус се показао изузетно поузданим кроз све генерације, без обзира да ли говоримо о комплетном возилу или његовом хибридном погону, укључујући батерију и друге компоненте које су везане директно за овај систем.

За Приус имамо највише података, пошто његова продаја буквално надмашује све остале хибриде заједно на глобалном нивоу.

Што се тиче осталих хибрида, нарочито новијих, покушајте да прикупите што више података, мада то није баш лако. Константно се унапређују и користе новије батерије, преносни системи, комбинације погона, хибридни погон се уграђује у све више модела…

Који хибрид доноси највећу финансијску уштеду?

Тренутно – онај који троши најмање горива. А од 2020. године тој уштеди треба додати и укидање пореза, од чега ће највише користи имати они са мотором од преко 2.0 литра.

То су нпр. ВW Тоуарег (3.000 ццм), Леxус РX 400 Хyбрид (3.300 ццм), Тоyота Цамрy Хyбрид (2.500 ццм), Тоyота РАВ 4 Хyбрид (2.500 ццм)…

Не ослањајте се на текстове у страним медијима, пошто је код њих ситуација потпуно другачија – од земље до земље и од града до града разликују се повластице које имају хибриди.

Ту су субвенције приликом куповине (сулудо високе са гледишта грађанина Србије), јефтинија регистрација, бесплатан улазак у делове града где се то плаћа, бесплатно пуњење за плуг-ин хибриде, дозвољена вожња жутом траком, бесплатан паркинг (што им масовно отимају електрична возила)…

Ситуација је шаролика и константно се мења, пошто је на улицама све више хибридних и електричних аутомобила, па се неке повластице већ и укидају.

Дакле – направите процену просечне потрошње и трошкова регистрације хибрида који бисте купили, а затим упоредите то са истим трошковима које бисте имали са неким сличним аутомобилом. Наравно, треба узети у обзир и набавну цену.

Како да израчунам колико ће укупно коштати регистрација хибрида од следеће године?

Можете да искористите овај Калкулатор регистрације возила.

Упишете све податке као да је реч о стандардном возилу. Добићете укупну цену регистрације, као и табелу у којој су наведене појединачне ставке, међу којима је и порез на употребу. Избаците њега из укупне цене и то је то (отприлике).

Наравно, крајња цена у пракси зависи и од других фактора, као што су цена техничког прегледа, провизије за уплатнице, услуге агенције…

Какве бенефиције хибриди тренутно имају у Србији?

Тренутно никакве, али од следеће године биће ослобођени пореза на употребу возила који се плаћа сваке године приликом регистрације.

О томе смо недавно писали у посебном тексту.

Истина, плуг-ин хибриде можете бесплатно да пуните на неким местима, као нпр. у гаражама Обилићев венац и Пионирски парк у Београду.

Шта су то плуг-ин хибриди?

Не разликују се много од класичних хибрида – имају веће батерије и могућност пуњења прикључивањем на кућну утичницу или пуњач, као код чисто електричних аутомобила.

Захваљујући батерији већег капацитета могу дуже да се возе само на струју. Одређени модели могу да пређу и до 50-60 км са једним пуњењем, што значи да неки власници практично могу да их користе као прави електрични аутомобил, без потребе да се бензински мотор уопште пали.

Тако власник има најбоље од оба „света“ – може свакодневно да га користи као електрични ауто и то без страха да ће му се испразнити батерија, а може слободно на дужа путовања не размишљајући о томе где ће пунити батерију.

Ту су и мане, међу којима су знатно виша цена, већа тежина и мањи пртљажник. На пример, када је у питању Тоyота Приус 4. генерације, плуг-ин верзија има за 80 кг тежу батерију (укупно 120 кг), капацитета 8,8 кWх у односу на ону код обичног Приуса чија батерија има капацитет од 1,31 кWх.

Због веће батерије има пртљажник од 360 литара (стандардни Приус има 501 литар), тежи је за око 150 кг и дужи за 10-ак центиметара. Пуњење батерије на кућној утичници траје око 2 сата и 20 минута.

Фабрика декларише да на струју може да се пређе до 50 км, мада је у реалним условима то обично око 40 км.

Максимална брзина на струју је 135 км/х, али у том случају не рачунајте да ће батерија дуго да потраје. Подразумева се да све предности плуг-ин хибрида падају у воду ако немате где да га пуните.

Шта је то тзв. „милд“ хибрид?

„Милд“ (благи) хибриди имају много слабији електромотор и мање батерије у односу на класичне хибриде, па немају могућност да се крећу искључиво на струју.

Код неких електрични погон помаже класичном мотору само приликом убрзавања. Такође енергију својих батерија користе на разне начине да помогну смањењу потрошње горива – од лакшег стартовања бензинског мотора када га старт-стоп систем угаси на семафору, до напајања разних уређаја док је угашен, што му дозвољава да буде угашен дуже од класичног аутомобила са старт-стоп системом.

Међутим, ситуација је много компликованија, пошто њихове батерије могу да напајају разне уређаје и системе и док мотор ради. Има их много врста, у зависности од произвођача до произвођача.

Како ствари стоје – биће још разноврснији и присутнији међу новим моделима.

Да ли хибриди могу да вуку приколицу?

Некада је са хибридима и приколицама било проблема, али данас многи хибриди могу да вуку приколицу.

Један од примера је Тоyота РАВ4 Хyбрид који може да вуче приколицу масе до 1.650 кг.

Да ли су хибриди спори и троми?

Код нас су хибриди и даље „егзотика“, па нису ни стигле да се развију неке предрасуде, али у другим земљама је раније владало мишљење да су хибридни аутомобили генерално спори и досадни.

Међутим, данас имамо хибриде са изузетно снажним бензинским мотором којем помаже такође снажан електромотор, па могу да имају фантастична убрзања и међуубрзања. Све зависи од тога шта је произвођач желео да направи. Стога на овом пољу више нема никаквих правила.

Сваки ауто са електромотором који помаже при кретању назива се хибридом, без обзира на то колико се произвођач фокусирао на смањење потрошње, а колико на унапређење перформанси.

Ту су хибриди међу маркама као што су Порсцхе и БМW, са убрзањем до 100 км/х које би задовољило готово сваког љубитеља спортске вожње. Ретки су произвођачи луксузних и спортских аутомобила без понуде хибрида са импресивним перформансама.

Нисмо направили комплетну листу хибрида који се продају код нас, пошто је ситуација релативно компликована. Неки су доступни, али мора посебно да се тражи цена и посебно да се поручују, други би требало да стигну код нас, али се не зна када, док су трећи негде између.

Притом, ако читате овај текст нпр. 6 месеци после његовог објављивања, ситуација може да буде драстично другачија од онога што бисмо сада написали – како по питању цена, тако и по питању доступности аутомобила.

Али ево неких који могу да буду занимљиви, и који су генерално најпопуларнији у другим земљама:

Хонда ЦР-В Хyбрид 2WД – 36.590 евра
Тоyота Цоролла 1.8 Хyбрид хечбек – 23.200 евра
Тоyота Цоролла 2.0 Хyбрид Дyнамиц Форце хечбек – 27.200 евра
Тоyота Yарис Хyбрид – 19.150 евра
Тоyота Цамрy Хyбрид – 32.900 евра
Тоyота Приус – 29.000 евра
Тоyота Плуг-Ин Приус – 39.200 евра
Тоyота РАВ4 Хyбрид – 34.500

*Напомена – све наведене цене су преузете из ценовника на сајту продајних салона почетком новембра 2019. године.

Половни хибриди у Србији

Половна хибридна возила можете да погледате на сајту Половни аутомобили, кликом на линк: Половни аутомобили – хибриди

Може се рећи да су почеци хибрида крајем 90-их година када су стигли Тоyота Приус и Хонда Инсигхт.

Хонда је прошла незапажено на тржишту док је Приус доживео невероватну светску популарност. Прва генерација Приуса стигла је 1997. године (1.5-литарски мотор, НиЦд батерија), друга 2004. (1.5-литарски мотор, НиМх батерија), трећа 2010. (1.8-литарски мотор, НиМх батерија), четврта генерација 2016. године.

Углавном, на домаћим огласима могу да се нађу Приуси и из 2005. године, по цени од око 4.500 евра.

Куповина половног хибрида

Требало би да га проверите исто као и сваки други ауто што се тиче свих уобичајених елемената, али би требало и посебну пажњу обратити на хибридни погон, односно видети како се понаша у вожњи.

Није на одмет одвести ауто у овлашћени сервис да се провери у каквом је стању батерија. Уосталом, због те батерије буквално и купујете хибрид…

Батерије заузимају простор, али колико ће га заузети и колико ће га остати опет зависи од бројних фактора, па ни овде не можемо да генерализујемо и кажемо да хибриди имају мањи гепек од класичних аутомобила сличних димензија.

То зависи од одлуке произвођача:

– коју врсту батерија ће користити
– колики капацитет жели
– где ће да смести батерије
– колико је спреман да жртвује стил (дизајн) аутомобила како би обезбедио пристојан пртљажник
– итд.

Закључак – исплативност куповине хибрида

Исплативост куповине хибрида зависи у великој мери и од земље у којој живите зато што се у многим земљама добијају разне субвенције и повластице.

Код нас за сада нема никаквих повластица, али, као што смо већ навели у овом тексту, најављује се да од 2020. године власници хибрида неће плаћати порез на употребу који се плаћа сваке године приликом регистрације.

Стога се не ослањајте на то који је хибрид најпопуларнији у некој другој земљи. То што је неки аутомобил најпродаванији у другим земљама можда једноставно значи да због одређених субвенција представља финансијски најисплативију опцију, а не да је и генерално најбољи.

Такође добро и детаљно упоредите реалну потрошњу и узмите у обзир услове у којима углавном возите и ваш стил вожње.