Прочитај ми чланак

Све се мења: Најгоре за долар тек долази

0

Вашингтон – Долар ће у наредних неколико месеци изгубити пет одсто вредности, Фед неће скоро подизати каматну стопу, а амерички економски показатељи биће само гори.

dolari_91451400_92104900То је клијентима поручио главни стратег за валуте Морган Стенлија, Ханс Редекер, позивајући се на индикаторе који показују да ће домаћа тражња у САД наставити да бледи у наредним месецима.

Није требало дуго да тржишта докажу његова предвиђања. Зелена новчаница пала је 1,3 одсто у петак, на затварању најгоре недеље још од априла, након што је Министарство трговине објавило да је раст БДП-а у другом кварталу достигао свега половину прогнозираног.

„Ми смо веома песимистични прво око перспектива америчке економије. Када погледате наше унутрашње показатеље, они сугеришу да ће снага потражње почети да бледи”, изјавио је Редекер.

Долар је у последњих неколико недеља покупио добитке на спекулацијама да ће Фед подићи каматне стопе у наредним месецима следец́и боље него што се очекивало податке о запошљавању, малопродаји и индустријској производњи.

Те наде развејали су званичници Феда прошле недеље, после млаке декларације која сигнализира само постепене кораке ка чвршц́ој монетарној политици. Уследио је нови шок, када је два дана касније објављено да је раст БДП-а на годишњем нивоу износио 1,2 одсто, а предвиђања су била да ће скочити за 2,5 процента.