Прочитај ми чланак

СУДИЈА ОХРАБРИО ДУЖНИКЕ У ШВАЈЦАРЦИМА: Тужите банке!

0

Власници кредита индексираних у швајцарским францима ових дана масовно одлучују да поднесу тужбе за раскид уговора о кредиту, пише Политика.

svajcarski-franak-krediti

Лист наводи да би то могло да буде ново могуће решење проблема који у Србији мучи око 20.000 породица.

Потрошачке организације, охрабрене недавном изјавом Драгише Слијепчевића, судије Уставног суда, који је рекао да су ови кредити изгубили смисао за једну уговорну страну (клијенте) те да су подложни раскиду уговора, позвале су задужене у швајцарцима да подносе групне тужбе.

На недавно одржаном семинару на Златибору, он је рекао да би нижестепени судови требало да прихватају ове тужбе и да ће “у случају да не буде тако Уставни суд заузети такав став”, подсећа Политика.

Судија је том приликом објаснио да је валутна клаузула сврсисходна само до граница очувања вредности једнаких давања уговорних страна.

Конкретно, уговарање кредита у швајцарцима довело је до тога да корисници кредита и после неколико година редовне отплате (посматрано у еврима као валути са којом у Србији поредимо све вредности некретнина), дугују исти или чак износ већи од оног који су подигли.

Дејан Гавриловић, председник Удружења банкарских клијената „Ефектива“, ту тврдњу поткрепљује следећим примером: неко ко је 2008. године узео кредит од 100.000 франака, што је у том тренутку вредело 50.000 евра, до сада је отплатио 30.000 евра. У овом тренутку дугује 90.000 франака или 80.000 евра, што је 30.000 више од оног што је уговорио.

Драгиша Слијепчевић, судија Уставног суда, недавно је упозорио да су ови кредити изгубили смисао за грађане и да би нижестепени судови требало да прихвате тужбе за раскид уговора.