Прочитај ми чланак

СТВАРАЈУ НОВИ НАТО: Геноцид претварају у нови легални пословни модел! (Видео)

0

sporazum-o-slobodnoj-trgovini-eu-sad-kao-gospodarski-nato-za-korporacije-i-banke-ekonomist-max-keiser-

О Споразуму о слободној трговини ЕУ – САД као ”привредни НАТО” за корпорације и банке, економиста Макс Кајсер каже: ”Желе геноцид претворити у легални пословни модел”.

Без обзира на афере око прислушкивања и изливе дипломатске ”љутње” на релацији Брисел – Вашингтон преговори о зони слободне трговине између Европске Уније и Сједињених Америчких Држава се настављају, док истовремено еуробирократи увјеравају како ће житељи Европске Уније доживети праву економску ренесансу једном када Трансатлантски трговачки пакт (ТАФТА) заживи у пуном облику.

Макс Кајсер, светски експерт за питања тржишта и финансија, који на телевизији Руссија данас води емисију ”Кејсеров рапорт”, упозорава да ће катастрофално осмишљен споразум између ЕУ и САД ”геноцид претворити у легални пословни модел од којега ће користи да имају искључиво мултинационалне компаније и финансијска елита”.

“Споразум о слободној трговини о којем преговарају Сједињене Државе и Европска Унија у пракси ће омогућити корпорацијама да буду изнад суверенитета држава и њихових закона. Што је још горе, овај споразум, тзв. ТАФТА, страним компанијама даје могућност да избегну домаће законе и судове, те да туже државе за накнаду штете и то оне чија је привреде су управо немилосрдно похарали. Ово је чин охолости компанија и банака на које се преносе сва овлашћења и то без обзира што су управо оне уништиле европску привреду”, за РТ је изјавио водитељ емисије”Кајсеров рапорт”.

“На преговорима о зони слободне трговине, који се од јула воде иза затворених врата, покушава се створити оквир у којем ће суверене државе бити слуге страних улагача и компанија, чиме ће у стварнодсти надмашити и најгору орвелловску ноћну мору. Јаки регулаторни системи с обе стране Атлантика су, углавном за највеће америчке мултинационалне компаније, сметња у остваривању профита и оне траже да се то укине”, упозорава Кајсер и додаје ”како је довољно присетити се Шеврона у Еквадору и начин на који је та америчка нафтна компанија уништила екосистем и угрозила живот становника у Амазону где је деценијама без икаквих ограничења испустила 68 милијарди литара токсичног отпада”.

Подсјетимо како се Еквадор са Шевроном спори око надокнаде штете, а на основу одлуке еквадорског суда који је пресудио да Шеврон Еквадору мора исплатити 9,2 млрд УСД одштете, па је Аргентина је замрзла сву имовину америчке нафтне компаније до коначног судског поступка. У цео случај се умешао и Међународни суд у Хагу, но Еквадор не жели одустати од својих потраживања.

Макс Кајсер:”Овим споразумом би произвођач ЗИКЛОН Б могао тужити жртве јер су му узроковале непријатности у пословању”

У случају да се споразум ТАФТА усвоји у овом облику, земље чланице ЕУ не само да неће моћи да тужи компаније које би се понашале попутШеврона у Еквадору, него ће стране компаније моћи тужити владе ”због непријатности и губитака које су имале током пословања”.

“То је у основи пословни модел који подсећа на Холокауст. То је као да сте за време Другог светског рата омогућили произвођачу гаса Зиклон Б да тужи земље јер су им милиони жртава који су њиме убијени узроковали непријатности. Стога тврдим да ТАФТА од Холокауста чини пословни модел. Исти вам је случај и са Монсантовим генетски модификованим семеном које узрокује штету широм света, али у овом случају Монсанто може тужити земље попут Индије због индијских фармера који су починили самоубиство јер им то наноси штету у пословању!

Ово је најгори пропис за који смо икада чули и све је у њему апсолутно ван сваке памети. То је најразорнији уговор за народе и државе који је осмишљен у корист мултинационалних компанија”, на одредбе из споразума о зони слободне трговине о којима ми не знамо готово ништа упозорава Макс Кајсер.

Мајк Кјсер: ”ТАФТА је споразум којим Голдман Сакс може тужити Грчку или Монсанто Индију јер им индијски фармери који се убијају наносе штету у пословању, што је као да произвођач ЗИКЛОН Б тужи милионе жртава због претрпљених непријатности”

Мајк Кјсер: ”ТАФТА је споразум којим Голдман Сакс може тужити Грчку или Монсанто Индију јер им индијски фармери који се убијају наносе штету у пословању, што је као да произвођач ЗИКЛОН Б тужи милионе жртава због претрпљених непријатности”

Привредни НАТО
Земље споразума ТАФТА чине 50% глобалних привредних активности и њиме би се одрекле суверенитета у корист компанија и банака

Оно што ми као грађани Европске Уније чујемо из медија је да је споразум ТАФТА у бити”привредни НАТО”и да ће то бити највећа слободна трговинска зона у свету које ће обухватити 50% глобалних економских активности. Теоретски би наводно од споразума требале да имају користи  државе с обе стране Атлантика. Америчка економија годишње ће њиме добити додатних 90 милијарди евра, а ЕУ ће наводно бити на добити преко 100 милијарди €. Према проценама Европске комисије зона слободног тржишта ће заживјети 2015. и у Европи ће створити 400.000 нових радних места, а свако домаћинство у просеку ће бити богатије за око 545 € годишње. Осим тога, европске компаније ће у случају ратификовања споразума наводно остваривати већи профит, чиме ће владе имати веће приходе од пореза.

Мајк Кајсер тврди како то уопште није истина и да су порези који се намећу компанијама све мањи, а да у Великој Британији готово да и не постоје.

“Веома мало од онога што зараде компаније и светски богаташи подлеже опорезивању. Порезу подлеже онај профит који се прикаже, а већина зараде иде преко офф – шор рачуна за посебне намјене и та је зарада неопорезива”, појашњава Кајсер и целу Европу упозорава да добро промисли пре но уђе у евро – амерички савез јер ћемо се једног дана пробудити у ”америчком Гулагу коју ће бити наша тамница”.

Експерт за финансије и тржиште је послао поруку Европљанима и лидерима европских држава коју сигурно нећемо чути у медијима и која нам даје за право да питамо шта се то преговара иза затворених врата. Нашу, по његовом мишљењу, не тако светлу будућност описује на следећи начин:

“Финансијску елита ће такође да има користи од споразума између САД и ЕУ јер ће и они бити захваћени овим апсурдним одредбама. ТАФТА даје могућност компанијама, али и банкама да туже земље за накнаду штете. Замислите, на пример, Голдман Сакс који је опљачкао Грчку и изнио милијарде долара из те земље да још тужи грчку владу за накнаду штете. У том ће случају грчка влада од својих грађана морати узети још новца како би платила потраживања од стране Голдман Сакса. Споразум компаније и банке издиже изнад националних судова, а од држава прави слуге улагача.

Барак Обама је пријатељ са већином власника компанија којима је отворио врата Холокауста и рекао им:”Тужите сваког кога сте убили !”и тиме је од геноцида направио легитимни модел пословања.

Шта се догодило с Ангелом Меркел у Европи ? Рекла је да не жели да је НСА шпијунира и сада ће она која се противила закону који погодује америчким компанијама проћи као мало дете у шуми. Она се треба да бори за Немце, али сада већ говори како не жели НСА, али да је споразум добар. Ја је видим као потпуно пријетворни жену, потпуно у рукама америчких компанија. Чак и неке компаније не желе споразум, али не заборавите да НСА управља америчком доларом као светском резервном валутом, чиме практично управља светским привредом и постоји врло мало шансе да на то утичемо.

Европске земље се морају да пробуди или ће се пронаћи у друштву Америке која је одметничка држава. У САД имате ликвидације без пресуде, закони се праве мимо суда и европски народи ће се пробудити у америчком Гулагу у којем ће бити приморани да живе виртуелни живот у којем ће трговати на виртуелни начин и поседовати виртуално злато, а свиме ће управљати њихови господари преко Фејсбука или неке друге виртуелне компаније или ентитета.”

Преговори око Транпацифичке и Траннсаталантске зоне слободне трговине обавијени велом тајне
Макс Кејсер своју прогнозу не темељи на личном уверењу, нити се ради о једној од бројних теорија завјере које буде пажњу јавног мњења. Наиме, Викиликс је пре неколико дана објавио део тајних преговора између Брисела и Вашингтона који дефинишу управо садржај споразума о зони слободне трговине ТАФТА и затражио да јавност буде упозната са њима, а увелико се писало и тајним преговорима о другом савезу на којем инсистира Вашингтон, а то је Транспацифичка зона слободне трговине (ТПП ).

Све оно што се догађало током преговора око Транспацифичке зоне слободне трговине је саставни део и тајних преговора и између Европске Уније и Сједињених Држава. Овај је портал пре неколико дана писао о могућим катастрофалним последицама овог уговора, но Викилиикс упозорава на забрињавајућу чињеницу да амерички Конгрес има на увид само део документа и то под строгим надзором, те да само три особе из сваке земље, будуће чланице ТПП, имају приступ целовитом тексту, док 600 лобиста компанија попут Шеврона, Халибуртона, Монсанта и Волмарта имају повлашћен приступ спорним деловима текста.

Није случајно да се Обамина администрација припрема да убрза усвајање споразума, а све како би се спријечио амерички Конгрес да уопште расправља или у неким деловима измијени оно што се договори иза затворених врата. Када је ТПП у питању, бројни шефови држава земаља чланица и високи државни званичници, укључујући и Обаму, обећали су да ће потписати и ратификовати споразум прије краја 2013., а да о садржају самог споразума народи тих земаља не знају готово ништа.

Западни медији, као на пример Гардиан, објавили су нешто о садржају Викиликсових објава, но огромна већина нема намеру читати на стотине страница докумената како би успела да разуме о чему је заправо реч и све упућује како Мак Књјсер не шири безразложну панику.

Осим поглавља у којем компаније и банке имају предност над националним законодавствима, Викиликс наводи како је контроверзно поглавље оно које ће довести до ограничавања слободе на интернету и на крају ће се другим путем у дело спровести закони који су не тако давно мобилисали јавност – закон против интернет пиратерије – СОПА и трговински споразум против кривотворења – АЦТА.

ТПП је највећи економски споразуми у историји човечанства јер обухвата земље које представљају више од 40% укупног светског БДП – а, а то су САД, Јапан, Мексико, Канада, Аустралија, Малезија, Чиле, Сингапур, Перу, Вијетнам, Нови Зеланд и Брунеје. Поглавље од 95 страница које дефинише слободу интернета садржи и одредбу стварања наднационалних судова за решавање спорова чије ће одлуке државе морати да поштују чак и када су у супротности са домаћим законодавством.

Како у ТПП нису укључене земље Старог континента, Викиликс поручује ”како се не требају плашити, јер њих све ово чека са споразумом ТАФТА о којем је амерички председник Барак Обама започео тајне преговоре с челницима ЕУ у јануару 2013.”

ТПП и ТАФТА ће под амерички надзор, према неким проценама, ставити више од 60% светског БДП – а, па се на крају се још једном требамо запитати зашто ти преговори, будући да се њима директно утиче на наше животе, морају бити тајни?

(Advance, RT / Keiser Report | You Tube | WikiLeaks | Laquadrature.net | Reddit.com | Democracy Now)