Прочитај ми чланак

Струја поскупљује јер је ова накнада порасла 370 одсто

0

И пре него што поскупи струја од идућег фебруара, рачуни грађана за утрошену електричну енергију увећаће се много више од најављена 122 динара по просечном рачуну, тачније 3,4 одсто по утрошеном киловат сату. Влада Србије је, наиме, подигла вредност накнаде за подстицање производње обновљиве енергије, са 0,093 динара на 0,437 динара, што ће важити већ од јануара. Међутим, пошто се она обрачунава по киловат сату, просечни рачуни биће увећани више него по основу поскупљења киловата.

Накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије од 1. јануара поскупљује са садашњих 0,093 динара на 0, 437 динара, по киловат сату. На примеру потрошње од 721 киловата месечно износ ове накнаде ће са садашних 67,05 динара од јануара, при истој потрошњи, бити 315 динара, што је увећање од чак 370 одсто!

Фото ПР ЕПС

 

С обзиром да је просечна месечна потрошња домаћинстава у Србији око 350 – 400 киловат сати, ова накнада ће, у просеку, порасти са 33-37 динара на 153-175 динара.

Foto: Privatna arhiva

Сама накнада је увећана 4,7 пута.

Сваки потрошач може да израчуна колико ће, због пораста овог трошка, платити више на име накнаде – једноставним множењем својих утрошених киловата са новим износом накнаде.

Ово увећање веће је од пораста рачуна због скупљих киловат сати.

У кокнретном примеру – увећана накнада биће готово дупло већа од износа који ће корисник платити због скупљих киловат сати.

Шта се плаћа из накнаде
Из ове накнаде, коју је Србија увела пре седам година, обезбеђују се средства за подстицање производње обновљиве енергије у ветропарковима, малим хидроелектранама, соларним електранама, биогасним електранама.

Подсетимо, на захтев ЕПС, Савет Агенције за енергетику је на седници 17. децембра године дао сагласност на одлуку о повећању цене електричне енергије.

“Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци), утврђена на основу максимално одобреног прихода износи, без пореза и такси, 7,867 динара по киловат сату и већа је у односу на постојећу просечну цену за 3,4 одсто”, истакли су у Агенцији.

Нова цена киловат сата за гарантовано снабдевање примењиваће се почев од 1. фебруара 2021. године, док ће се увећана накнада, по новој Уредби Владе Србије, усвојеног на седници 18. децембра, примењивати од почетка 2021. године.