Прочитај ми чланак

Струја из солара јефтина у свету али не и у Србији због фид-ин тарифа

0

Док је цена струје добијене из соларних панела у многим земљама света најнижа и тако најповољнија за потрошаче, у Србији то није случај јер је због фид-ин тарифа знатно увећана у односу на њену реалну вредност.

Према подацима из извештаја које је Међународне агенције за енергетику презентовала током октобра, соларна технологија је у већини земаља константно јефтинија него она у електранама на угаљ или природни гас, па соларне електране тренутно нуде струју по најнижим ценама него икада досад. Сходно томе, у Међународној агенцији за енергетику истичу да ће соларна енергија у наредних 10 година преузети примат када је реч о допунским количинама струје и да ће подмиривати чак трећину тих светских потреба.

Према истраживању Међународне агенције за енергетику пројектована просечна стопа раста удела соларних постројења у допунској производњи струје износиће 13 одсто годишње.

Експерт за енергетику Горан Радосављевић каже за Данас да је још увек реч о проценама али да су оне због низа фактора потпуно реалне када је реч о предностима производње струје из соларних панела у наредној деценији.

– Струја која се добија из соларних панела је у многим земљама већ сада јефтинија од оне која се добија из других извора. Разлога за то има више. Први је тај што је технологија у соларним постројењима јефтинија него она која се добија у другим, па омогућава већу продуктивност и јефтиније цене струје. Такође, државе широм света нуде низ олакшица када је реч о производњи струје из солара што додатно спушта њену цену коштања. Исто тако произвођачи струје из соларних панела не морају да плаћају таксе које, примера ради, плаћају производни објекти који својом активношћу стварају фосфор. Сходно томе, потпуно је тачна констатација да је у овом тренутку производња струје из соларних панела најисплативија а њена цена најнижа на тржишту – објашњава Радосављевић.

Ипак, тај податак мало значи потрошачима у Србији јер је у овом тренутку струја коју плаћају чак и скупља од реалне због фид-ин тарифа које произвођачима електричне енергије из обновљивих извора, па тако и из соларних панела, гарантују откупне цене веће од тржишних.

То практично значи да Електропривреда Србије произвођачима из ОИЕ, сходно одлукама државе, струју плаћа скупље како би они могли да надокнаде утрошена средства уложена у инвестиције и развију посао на тржишту.

Стога ЕПС струју плаћа скупље него ону добијену у његовим електранама а ту разлику на крају плаћају потрошачи јер су њихови рачуни за утрошену електричну енергију увећани за тај износ.

Радосављевић наводи да је тржиште електричне енергије из обновљивих извора у Србији у повоју због чега су и уведене подстицајне мере односно фид-ин тарифе.

– Сходно томе не може се, када је реч о струји добијеној из соларних панела, постићи ефекат који већ сада постоји у неким земљама, а то је најјефтинија цена коштања за потрошаче. Једноставно, фид-ин тарифа која увећава куповну цену произведене струје то не дозвољава. Да би се то остварило, потребно је да се са система фид-ин тарифа пређе на класичан тржишни начин где се нуди најповољнија цена за откуп струје из обновљивих извора а то може бити реализовано и путем процеса аукција – закључује наш саговорник.