Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ НАС ТРУЈУ: Свега 6 одсто увезене робе прошло је контролу

0

Лабораторијску контролу по налогу Фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде у априлу 2016. прошло је тек шест одсто пошиљки увезене хране у Србију.

prodavnica

Лабораторијску контролу по налогу Фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде у априлу 2016. прошло је тек шест одсто пошиљки увезене хране у Србију.

У Информатору о раду Управе за заштиту биља, у оквиру које ради Фитосанитарна инспекција, наводи се да је током априла обрађено 3.709 захтева за увоз и извоз хране биљног, мешовитог порекла и хране за животиње. Од тога је на лабораторијско испитивање послато тек 243 узорка, од којих је у седам случајева забрањен увоз.

– То функционише тако што се увозник обрати Министарству пољопривреде са захтевом да му се одобри увоз робе, у овом случају хране. Одобрење даје Фитосанитарна инспекција након што узме узорак производа и достави лабораторији. Ако је све у складу с прописима и стандардима, увозник добија уверење о исправности. Проблем је то што је контролисано само нешто више од шест одсто производа. То значи да је остатак ушао у земљу без икакве контроле, а то је скандалозно – тврди извор „Блица“ из инспекције.

Како каже, раније се узорковало у просеку око 90 одсто производа који се увезу, а данас је то испод сваког минимума. Подаци од почетка године иду у прилог тој тврдњи јер се види да се број контрола из месеца у месец смањује. У јануару је било око 28, а у априлу око шест одсто укупно обрађених захтева за увоз.

5

С друге стране, у Министарству пољопривреде тврде да нема разлога за бригу, да сва храна која се увози подлеже фитосанитарном прегледу, па и она која није послата на лабораторијску анализу.

– У свим случајевима увозник је дужан да приложи доказ о испуњености услова прописаних Законом о безбедности хране, односно да изврши испитивање пре него што се та храна из увоза пусти у промет. Значи, увозници сносе пуну одговорност и у законској су обавези да обезбеде доказ да је храна безбедна – наводе у Министарству.

Саговорник „Блица“, међутим, тврди да велики број увозника потврду доноси из земље која је извозник и у чију се веродостојност не може увек веровати без провера.