Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ ДОБИЛИ ПАРЕ, а Ер Србији није стигао ниједан од четири нова авиона

0

Ер Србија је до краја септембра ове године требало да добије два нова авиона и још два до краја године, медјутим окосницу флоте националног авиопревозника и даље чине изнајмљени авиони старији од 10 година, пише данас Инсајдер.

У уговору измедју Ер Србије и Етихада из Уједињених Арапаских Емирата, до којег је дошао Инсајдер, прецизирано је да прва четири авиона стигну већ до краја ове године, а још шест до краја 2020.
Испорука тих авиона договорена је у оквиру стратешког партнерства са Етихадом који је од 2014. власник 49 одсто националног авиопревозника, наседника Јат ервејза.

Зашто једно од најважнијих обећања власти и представника Ер Србије, а то је набавка нових најсавременијих „ербас“ авиона, није испуњено, за сада нема објашњења.

Та набавка је важна измедју осталог и због тога што је директно везана за аванс од 23,5 милиона долара која је Јат уплатио Ербасу још 1998. године, подсетио је Инсајдер и навео да је те године потписан уговор измедју тадашњег Јата и Ербаса и да је наручено осам нових авиона.

Авиони због санкција Србији и НАТО бомбардовања никада нису купљени па је тај новац више од 15 година стајао на рачунима француско-немачке компаније.

Након што су потписани уговори о стратешком партнерству Јата и Етихада и формирана Ер Србија, како се испоставило, Ер Србија је депозит из 1998. године пренела на Етихад, уз уговор о набавци нових авиона.

По писању Инсајдера, у финансијском извештају Ер Србије пише да Етихад располаже износом од 23, 5 милиона долара који је Јат 1998. платио као депозит Ербасу. Како се наводи, Етихад ће Ер Србији враћати депозит у деловима односно процентуално како се буду исплаћивали наручени авиони, а Ер Србија је дужна да Ербасу исплати укупну купопродајну цену за 10 нових авиона.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!