Прочитај ми чланак

Штампане куће готове за 15 сати: Прве ће се „градити“ у граду на Морави

0

Чачак -- Са развојем модерних технологија у 21. веку градња стамбених објеката и зидањем и постављањем блокова постаје прошлост.

Никола Ракић из Швајцарске се вратио у Србију и тренутно ради на оспособљавању специјалне 3Д машине која ће штампати куће и то за свега 15 сати.

Foto: Printskrin, TV Prva

Прве куће на овај начин биће подигнуте у Чачку, што ће представљати својеврсну револуцију у грађевинарству у нашој земљи.

Ископавање рупе, затим постављање темеља, тежак рад на мешалици и онда блок по блок – тако се граде куће у Србији.

Душко Дамјановић до сада је направио на десетине стабмених објеката и за добар резултат, по њему, најважнија је снага и спретност радника.

„Физикалац наш, који ради на мешалици, догони блокове тамо, он треба отприлике баста да буде и више од тога, ал од 200 до 300 блокова да нагна на темељ, треба други физички радник да догна можда више од два до три кубика готовог бетона на темеље тамо, а ми то треба да уградимо“, прича овај мајстор.

„Није ни лак посао, а није ни тежак, зависи какав је мајстор, какви су људи, јесу ли расположени, амбициозни, вредни… Најбитније је дружење“, каже још један мајстор.

Међутим, ако питате Николу Ракића, грађење кућа на овакав начин могло би ускоро постати прошлост.

Овај „српски зет“ који је у Чачак стигао из Швајцарске, тренутно ради на развоју и унапређењу највеће ЦМЦ машине на Балкану, која ће функционисати на принципима 3Д штампача, а штампаће, ни мање ни више – куће.

„Темељ се лије на стандардан начин, традиционални. Ми онда долазимо и постављамо машину на лие места. у зависности од величине објекта, зависиће и висина, односно величина машине. Она се онда спаја са нашом мешалицом, коју исто развијамо и уноси се у наш софтвер 3Д модел самог објекта, који се онда очитава у том Г-коду, то ће бити или Цад или БИМ софтвер и онда машина почне да ради“, објашњава Ракић.

Машина омогућава штампање објеката од бетона по задатом нацрту, а посебна мешалица ће правити смесу за градњу која је сама по себи термоизолационог карактера.

„Машина се расклапа у року од три до четири сата, зависи која је величина машине и спакује се у модулима. Модули су између два и по и четири метра висине, спакује се у камион и иде на место зидања“, наводи Ракић.

Никола свој иновативни подухват реализује у оквиру Научно-технолошког парка у Чачку, а прве штамане куће наручене су управо у граду на Морави.