Прочитај ми чланак

Стамбени кредити су УПРАВО поскупели

0

Европска централна банка одлучила је овог четвртка да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 50 базних поена и очекује да ц́е их даље подизати, саопштено је из ЕЦБ. Како су навели, Извршни одбор је задржао курс у значајном подизању каматних стопа стабилним темпом и њиховом одржавању на нивоима који су довољно рестриктивни да осигурају благовремени повратак инфлације на њен средњорочни циљ од 2 одсто.

– Одржавање каматних стопа на рестриктивним нивоима ће током времена смањити инфлацију смањењем тражње, а такође ће се заштитити од ризика сталног померања инфлаторних очекивања навише. У сваком случају, будуће одлуке о каматним стопама Извршног одбора ће и даље зависити од података и следити приступ од састанка до састанка – кажу из ЕЦБ.

ЕЦБ је у јулу прошле године подигла камате први пут после 11 година, и то за 0,5 одсто. Исто су учинили и у септембру, октобру и децембру.

Са најновијом одлуком ЕЦБ, последично ће расти и рате кредита. Последњих месеци, од како је кренуло подизање камата у Европи и САД, рате на стамбене кредите су појединим дужницима у Србији скочиле и преко 100 евра.

Ако погледамо кретање Еурибора, он је из негативне територије данас прешао надомак 3 одсто. Тако су од почетка кризе референете камате (3М Еурибор, 6М Еурибор…) мимо ове одлуке оне порасле за око 3,3 одсто, и са новим увећањем рашће и додатних 0,5 одсто.

Тренутна вредност 3М еурибора је 2,38 одсто, 6М еурибора 3,009 одсто, и 12М еурибора 3.414 одсто.

Кључни датуми

Рате на кредите додуше не расту моментално по доношењу одлуке ЕЦБ, већ свака комерцијана банка својим клијентима усклађује досадашње рате са новим у тачно дефинисаним датумима.

Тако се рате на кредите са шестомесечним еурибором, логично, усклађују два пута годишње, тј. 30. јуна и 31. децембра. Са друге стране тромесечни еурибор, се усклађује како му и име каже, на свака 3 месеца. Код њега су кључни датуми: 31. март, 30. јун, 30. септембар и 31. децембар.

Самим тим, раст од јуна до сада, сем оних који имају другачији договор са банком, они који имају кредит са 6М Еурибором до сада као да нису осетили.