Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: Агроиндустријски центар на Златибору до 1. септембра

0

До 1. септембра биће основан Агроиндустријски центар на Златибору у који ће бити учлањени пољопривредни произвођачи да би лакше пласирали робу, заштитили бренд и географско порекло месних прерађевина, сира, меда и других производа тог краја, најавио је данас председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Он је на Златибору на регионалној конференцији „Агроиндустријски центар – темељ привреде Златиборског округа“ новинарима рекао да су пионирски кораци направљени 2017. године оснивањем фирме Екоаграр, што је дало добре резултате.

„Поред туризма сада желимо да развијамо и пољопривреду и производњу органске хране“, рекао је Стаматовић и додао да Општина Чајетина уз стручну помоћ Шведске на месту где „производи и настају“, оснива Агроиндустријски центар као деоничарско друштво.

Произвођачи ће од Општине добити подршку кроз обезбеђену инфаструктуру и неопходне субвенције, а имаће и сигуран пласман робе и заштиту од монополиста, рекао је Стаматовић.

У оснивању центра већ су направљени први кораци јер је у Кривој Реци изграђена млекара и сушара, а у плану је изградња и хладњаче.

Шведски амбасадор у Србији Јан Лундин рекао је да је „кључно питање како заштитити младе произвођаче да опстану на тржишту где доминирају велики“.

Шведска и Србија већ сарађују кроз програм“ Храна сутрашњице“.

„У пољопривреди се крије велики потенцијал који мирује а треба наћи начин за већу производњу и извоз“, рекао је Лундин.

Представник Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, Младен Радовић казао је да је Србија пољопривредна земља са недовољно искоришћеним потенцијалом за производњу органске хране.

„Србија и Златибор могу да постану важан фактор у производњи здраве хране, а Министарство је спремно да помогне кроз израду неопходне регулативе“, рекао је он.

Професорка Пољопривредног факултета у Београду Зорица Васиљевић је подсетила да су поседи у Србији мали, у просеку око пет хетара, и да због тога не могу да буду конкурентни.

„Произвођачи удруживањем постају јачи на тржишту и добијају неопходну едукацију“, рекла је Васиљевић.

Произвођач сира „Златне Рудине“ из села Рудине Радивоје Мишовић рекао је да је производњом планинског пуномасног сира по узору на алпске земље почео да се бави пре три године.

„Оснивање Агроиндустријског центра даје нову наду јер очекујемо да удружени постанемо снажнији и конкурентнији и на страном тжишту и обезбедимо неопходан маркетинг“, рекао је Мишовић.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!