Прочитај ми чланак

ШТА СМО ДОЗВОЛИЛИ?! Странци нам понижавају раднике, а држава им помаже

0

Стране улагаче у Србији дочекујемо раширених руку. Топла добродошлица од 10 хиљада евра по раднику, милионске субвенције из државног буџета, хектари плодне земље на поклон.

Долазак страних улагача значио је отварање нових радних места, нову наду за бољи живот и сарадњу на обострану корист и задовољство. У пракси, та радна места подразумевају минималну зараду, максималан број радних сати, неплаћене прековремене сате, константан притисак и уцене, а некад и физичко злостављање. Понижавање српског радника се ту не зауставља.

Неке од страних спасилачких фирми су решиле да своје запослене за рекордрдне резултате награде сиболично – крофном. Великодушно, нема шта.

Прековремени рад, психичко и физичко злостављање, отпуштање и уценивање, а све за мале плате, које су често републички минималац су сурова реалност, коју радници запослени у фирмама страних улагача живе свакодневно.

Кинески маркетинг – као кинеске патике

Кинески Зиђин, након што је радио и дању и ноћу, без дозволе, без студије утицаја на животну средину, у непосредној близини домова, становника Бора, паметно се досетио да „подстанкне“ запослене да пишу хвалоспеве о компанији која је и у Кини плаћала више милионских казни за загађење. Ова компанија је кинеским и српским радницима у послала позив за учешће на литерарном конкурсу својим запосленима на тему „Зииђин и ја“. Прва три најбоља литерарна рада биће награђена са 15.000, 10.000, односно 5.000 динара. Резултате конкурса нису јавно објавили.

Луксембург части сок

Порука о „чашћавању радника соком и колачем“ уместо бонуса, јер су остварили рекорд у производњи, објављена у групи „Радници и раднице за праведно друштво“ изазвала је у најмању руку бес, пише Луфтика.

Наиме, у тој групи осванула је фотографија поруке, вероватно окачена на огласну таблу јене фарбрике у Србији, а према коментарима у питању је Тигар Тyрес која је стопроцентном власништву компаније Мицхелин Финанце из Луксембурга, на којој пише:

„Дана 02.09.2020. године остварен је рекорд у производњи од укупно 24.304 комада произведених добрих гума. С тим у вези руководство фабрике је донело одлуку да сви запослени у фабрици добију у мензи по колач и сок у знак захвалности. Подела ће бити организована 04.09.2020. године, почевши са тречом сменом. Хвала свима на огромном труду“.

Немци частили по крофну

Фабрика „Леони“ одлучила је да своје запослене обрадује „Слатким даном“, јер су постигнућа запослених била добра.

– За сутра у нашој кантини је оганизовано дељење једне гратис крофне сваком запосленом у компанији Леони – наводи се у њиховом саопштењу.


– Овим гестом желимо да наградимо наше запослене и уједно искажемо захвалност на труду претходних дана, као и да их подстакнемо да наставе да доприносе расту компаније својм радом – наводе даље из компаније.

Једном крофном желе да подстакну запослене да доприносе расту компаније?

Јужнокореанци превршили сваку меру

Радници Јуре која је власништво Кореанске компаније YУРА ЦОРПОРАТИОН, штрајковали су јер немају слободан дан недељно, који им припада по закону. То није крај малтертирању радника из Ниша и Прокупља који трпе и физичко и ментално злостављање, на које нико у власти не реагује. О овоме је Данас извештавао 2016. године када је председник синдиката Слога, Жељко Веселиновић, рекао да њихова битка са Јуром траје већ пет година.

Он је том приликом рекао да у Јури шиканирају и малтретирају раднике у сваком смислу, физичком и менталном.

– Поднели смо много пријава, али се никада ништа није решило, осим у слачају отпуштања шесторо радника још пре пет година и то зато што су покушали да оснују синдикат. Донета је пресуда да су радници у праву, добили су одштету, али никада нису враћени на посао – рекао је Веселиновић за Данас.

На посао нису враћене ни труднице и породиље које су добиле отказ у крагујевачкој фабрици испричао је Веселиновић и рекао да је иста ситуација у свим Јуриним фабрикама, Рачи, Нишу, Лесковцу и да је злостављање константно, као и да је поносан на раднике који су устали и одлучили да се побуне.

Да се ситуација није променила сведочи потез ове компаније из фебрура ове године, која је СМС поруком отпустила 188 радника.

Како смо од спласилачких инвестиција дошли до мизерних плата и понижавања радника? Власт која је сама себе славила због довођења улагача који ће обезбедити радна места и напредак, на очигледне злоупотребе српског гостопримства и државних пара ћути.

Ћуте и радници, јер им посао им какав – такав, потребан.