Прочитај ми чланак

Шта се дешава са „Јужним током“ у Србији највише занима Енглезе

0

gasprom-juzni-tok

Дозволе за гасовод „Јужни ток“ издаваће се по фазама. За отварање градилишта код Ковиља инвеститор је прибавио локацијску дозволу, док се грађевинска, која је недавно уручена предузећу „Јужни ток“, искључиво односи на припремне радове. Јер пројектна документација још није комплетирана, тачније, у току је израда главног пројекта по деоницама. Радови почињу 24. новембра, али „пуном паром“ градиће се тек од пролећа.

„Јужни ток“ кроз Србију заправо још нема ни главног извођача и очекује се да ће ускоро бити расписан тендер. Биће то један извођач, изабран у затвореном поступку. Предлог је да то буде конзорцијум руске и српске компаније.

После Софије, Београда, Милана и Љубљане и Будимпешта је била домаћин конференције о „Јужном току“. Министарка националног развоја ове земље, Жужа Немет, каже да су Мађари на својој кожи искусили шта значе проблеми у снабвдевању гасом 2009. године. Зато „Јужни ток“ има пуну политичку подршку, јер ће тај гасовод повећати енергетску безбедност ове земље. Мађарска је као и Србија „Јужни ток“ прогласила националним пројектом.

Алексанадр Сиромјатин, представник „Гаспрома“, истакао је у Будимпешти да је капацитет гасовода 63 милијарде кубика гаса годишње и да ће то обезбедити топлотну енергију за 38 милиона домаћинстава у Европи. Следећа конференција о „Јужном току“ требало би да буде организована у Бриселу.

ЕНГЛЕЗЕ „БРИНЕ“ ИЗГРАДЊА

Шта се дешава са српским делом „Јужног тока“ изгледа највише занима Енглезе. Управо су представници британске амбасаде у Будимпешти и Бечу, у понедељак на конференцији о „Јужном току“ прилазили Русима са једним питањем – ко ће да гради „Јужни ток“ у Србији?

(Вечерње новости)