Прочитај ми чланак

Шта кажу Немци – који модели су поуздани, а које треба избегавати

0

Немачки аутоклуб (АДАЦ) објавио је списак модела који се најчешће кваре.

АДАЦ је у 2019. години обавио чак 3,7 милиона интервенција помоћи на путу и на основу тога направио једну од најпоузданијих база података.

Toyota Aygo (Foto: Toyota promo)

Са којим аутомобилима нема пуно проблема, а који се често налазе на попису интервенција механичара овог аутоклуба? Ово је можда и најбоља анализа јер пружа информацију о томе са којим аутомобилима највероватније нећете имати проблема на путу, а за које постоји велика вероватноћа да откажу послушност, пише Индеx.

Укупно је анализирано 113 модела аутомобила, а од тог броја 18 се сматра непоузданима.

Статистички узорак обухвата моделске године 2010-2017.

У класи малих градских аутомобила (А сегмент) најпоузданија је Тоyота Аyго, а похвале заслужује и ВW Фоx.

С друге стране, непоуздан је Смарт ФорФоур (највише проблема имају годишта 2015. и 2016.) и са њим се повезују проблеми са акумулатором и алтернатором.

Ту је и Фиат 500 са проблемима са мењачем. Хyундаи и10 је одличан у годиштима 2010-2013, а новије генерације су солидне.

Солидан је и Форд Ка, а исто важи и за Сеат Мии, Шкоду Цитиго, ВW Уп! и Опел Адам.

Код малих аутомобила (Б сегмент) поузданима су се показали: Ауди А1, Цитроен Ц3, Фиат Пунто, Хонда Јазз, Мазда ЦX-3, Мини, Митсубисхи Спаце Стар, Пеугеот 2008, Ренаулт Цаптур, Сузуки Витара и Тоyота Yарис.

Према АДАЦ-у, два непоуздана модела су Хyундаи и20, годиште од 2011. до 2014. (проблеми са свећицама и паљењем) као и Опел Мерива из 2017. године (проблеми са системом хлађења мотора).

У компактној класи одлични су Ауди А3 и Q3, БМW Серије 1 и 2, X1, Мерцедес А и Б класа, ЦЛА и ГЛА.

Од непремијум возила похвале заслужују Хyундаи Туцсон, Митсубисхи АСX, Шкода Рапид и ВW Беетле.

Са друге стране, Ниссан Qасхqаи има озбиљне проблеме са акумулатором, тврди АДАЦ, а Киа Цеед из 2011. године је на основу његове статистике модел са највише кварова на путу од свих аутомобила.

У средњој класи одлични су Ауди А4, А5 и Q5, БМW Серије 3 и 4.

Нису се прославили Форд С-Маx (акумулатор, филтер честица чађи, пумпа горива и алтернатор) те Сеат Алхамбра и ВW Схаран (рециркулација издувних гасова).

У вишој класи поуздани су Ауди А6 и БМW Серије 5, а врло добри су Мерцедеси Вито, Виано и В класа.

Старије Мерцедесове Е класе имају проблема са акумулатором па и дефектима са управљачем. Ипак, са овим возилом ситуација се значајно поправља од 2014. годишта надаље.

Генерално, најчешћи кварови на аутомобилима су на акумулатору (41.8%), мотору (17.4%) и електроници (10.6%).