Прочитај ми чланак

Шта фриленсери планирају за протест у Београду

0

Удружење радника на интернету одржаће у четвртак 8. априла, са почетком у 11 сати протест испред Скупштине Србије који је реакција то што је Влада усвојила решење за фриленсере, које сматрају неприхватљивим. Као увод у протест, незадовољни фриленсери сутра ће од 18 часова почети да се окупљају испред Скупштине и постављају шаторе за камповање.

Катарина Павловић из Удружење радника на интернету каже за Нова.рс да ће сутра бити пуно шатора, који ће бити постављени по улици и по тротоарима испред зграде Скупштине.

Protest frilensera (Printscreen)

“Очекујемо да на протест дође велики број фриленсера, али су нам се јављали и они који подржавају “Еколошки устанак”, па очекујемо и њих”, каже Павловић.

Објашњава да је за сутрашње камповање, а након тога и за протест, организован аутобуски превоз из већих градова, као што су: Суботица, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Чачк, Ужице, Алексинац, Бор, Ниш.

“Ово је организовано за кратко време, неки људи не могу да одложе своје обавезе. Међутим, има и оних који планирају да раде из кампа”, каже.

Део људи сутра почињу камповање испред Скупштине планирају да ту остану све до суботе и сачекају протест под називом “Еколошки устанак”.

Павловић наглашава да је у питању само почетак, као и да је у плану да се неког наредног викенда деси још један протест, за чију организацију ће бити довољно времена.

Званични захтеви Удружења радника на интернету за сад остају исти и своде се на то да им се не наплаћује порез за пет година уназад, као и да каматне стопе за текуће дугове буду мање.

Представница овог Удружења, међутим, каже да, с обзиром на рекацију људи, чак и оних који су новом одлуком Владе и ослобођени плаћања пореза, није искључено да се промене.

“Људи су сад доста љути и питање је да ли ће им бити и даље прихватљиво оно што смо до сад предлагали. Оно што је Удружење до сада предлагало формулисано је уз консултацију са нашим члановим, који сад нису толико предусретљиви”, поручује Павловић.

Подсећамо, два дана након што су представници Удружења радика на интернету 30. марта одбили предлог Владе и напустили преговоре, Влада је саставила нов предлог који је прихватило Удружења фриленсера и предузетника (УФПС).

Удружење радника на интернету, које је још од јануара преговара са Владом о критеријума под којима би фриленсери требало да плаћају порез, саопштило је након тога да поједини преставници УФПС сарађују са члановима премијеркиног кабинета и да најновији предлог Владе није значајно бољи од претходног.

Том приликом су истакли да Влада продужавањем репрограма на 10 година прикрива чињеницу да просечан фриленсер не може да отплаћује свој дуг, плаћа текућу обавезу и обезбеђује основну егзистенцију загарантовану Уставом.

Из удружење су нагласили да је отпис камата наводног дуга и признавање нормираних трошкова у висини од 43 одсто, као и увођење неопорезивог дела (дела који је заштићен од опорезивања јер се сматра минимумом неопходним за живот), законска обавеза Владе, а не уступак.

“Предлог који је Влада усвојила 1. априла још је неповољнији од оног који је понуђен у фебруару, када су чланови Удружења радника на интернету предлог одбили. Највећи проблем за фриленсере који Влада у свом јавном наративу упорно изоставља када говори о предлогу усвојеном 1. априла јесте текуће пореско оптерећење. Не помиње се да фриленсер никада неће плаћати само наводни порески дуг”, истакли су у овом удружењу.