Прочитај ми чланак

Шта ће више уништити српску привреду – Вучић или корона?!

0

Претходних недељу дана нашој редакцији се јавило, првог дана неколико, а касније сваким даном све више, малих и средњих привредника и предузетника на ивици нервног слома. Запрепашћени они, запрепашћени ми, запрепашћени радници Пореске управе широм Србије!

Шта се десило? Држава је прошле године у прва три месеца пандемије одложила плаћање пореза и доприноса за приватни сектор. Ове мере су биле громогласно пропраћене и наишле су на опште одобравање. Једном речју, биле су неопходне да би приватници преживели шокантан развој кризе са пандемијом. Плаћање тих пореза и доприноса требало је да, у ратама наступи ове године у трајању до две године. И то поздрављамо и то је поздрављено.

Међутим, иако је јасно објављен датум за намиривање прве рате репрограма за ово одложено плаћање – нико или ретко ко је знао шта следи. А уследила је масовна обустава репрограма већ код прве рате репрограма! За свакога ко није платио закључно са 10. фебруаром – обустава репрограма и комплетна наплата са све каматом. За свакога ко је погрешио и један једини позив на број у плаћању – обустава репрограма и комплетна наплата са све каматом.

– За свакога ко је, не дај Боже, оболео баш од те короне од које га Вучић и Мали спашавају – обустава репрограма и комплетна наплата са све каматом. Згранут сам! Ја сам због болести прву рату репрограма уплатио 15. фебруара. Немајући идеју да сам избачен из репрограма – дошао сам да обновим здравствену књижицу и имао шта да видим – укупан дуг за сва три месеца који су нам „одложили“, освануо је на ставци дуговања! Попричам са колегом предузетником, он провери код себе – иста прича! Питам рођака предузетника из другог града, он провери – иста прича. Па колико стотина хиљада нас, који се не богатимо на намештеним тендерима ће овако уништити?! Радницима у Пореској управи непријатно, ни они не верују!“ – каже наш читалац.

Радник Пореске управе кога смо контактирали, а који је инсистирао на анонимности каже да су и он и колеге у шоку и неверици. Када Пореска управа одобри репрограм – толерише се и до рата – две заостатка у репрограма у заостатку – наплаћује се затезна камата по доспећу рате и некако се намире сва потраживања. А овде су, каже, обустављани репрограми и онима који су уплатили комплетне рате са само 24 сата закашњења! Реално би било да се на закашњење од дан или више урачуна затезна камата, што софтвер Пореске управе и ради, али овога пута – предузетници су у е-сандуче добили решења о обустави репрограма и то је централно урађено, тако да локалне Пореске управе само могу да пробају да објасне предузетницима.

А тим истим предузетницима је пре пар дана на стању освануо комплетан дуг који им је држава „одложила“. У просеку стотинак хиљада дианара по запосленом… Како и одакле то надокнадити сада? Да ли је ситуација за било коју врсту занимања боља него пре годину дана? Како живе угоститељи? Туристички радници? Естрада? Трговци?

Све у свему, по опробаном рецепту – Александар Вучић и његова десна фалсификована рука Синиша Мали се хвале како су моћни и помажу, а у сенци упропашћавају стотине хиљада малих и средних бизниса. Онима који и буду у могућности да плате одједном тромесечно „одлагање“ је јасно да ће помоћ коју Вучић увелико рекламира бити исплаћена делом од ових средстава, а делом од новог задуживања које ће их изнова додатно оптеретити.

Докле се то може истрпети? Који су домети наше издржљивости? Бојимо се да ће одговор врло брзо бити јасан.