Прочитај ми чланак

СРПСКИ ТАЈКУН осваја Хрватску!

0

Миодраг Костић, председник МК групе рекао је да је жели да улаже у хотеле на Јадрану и земљу у Славонији.

Можете ли прокоментарисати и ситуацију с ПКБ?

– Пољопривреда и улагање у развој ове гране и даље је главна окосница пословања целе МК Групе. Зато не чуди да смо заинтересовани за приватизацију подузећа у тој грани. Писмо заинтересираности послали смо и за ПКБ. Наш процес производње заокружује комплетан циклус пословања „од њиве до трпезе“. Већ сада обрађујемо 50.000 хектара у Србији и Украјини, а највећи смо домаћи извозник житарица.
Највећи смо и произвођач свиња у држави – имамо их 200.000 на седам фарми, а с 3500 грла крава, други смо по производњи млека. У следећем раздобљу очекујемо да држава предложи најбољи начин за приватизацију овог подузећа.

Костић је у интервјуу за „Пословни дневник“ рекао да су пре седам година препознали значај зелене енергије и да је његова компанија једина успела да направи два ветропарка у Србији.

– Хрватска и српска привреда прилично су компатибилне и ту постоји доста простора за побољшање. Одређени сектори имају пуно потенцијала за јачање економске сарадње. Свакако, мислим да би требало посветити више пажње планирању већих заједничких инфраструктурних пројеката, као и пројектима који се могу развити кроз програм прекограничне сарадње.
Као и досад, фокус ће бити на пољопривреди, туризму, банкарству и обновљивим изворима енергије. Конкретно, у Хрватској смо заинтересовани за хотелске капацитете на Јадрану, као и за пољопривредно земљиште у Славонији – рекао је Костић

Костић се осврнуо и на ситуацију са продајом шећерана:

– Нисмо продали производњу шећера. Да појасним, прошле године смо потписали предуговор о стратешком партнерству с Аграном АГ из Аустрије на пет година. Дакле, још најмање пет година ћемо бити у индустрији шећера. Ове године у ЕУ би требало да се укину квоте, а то ће водити до значајних промена и само најпродуктивнији европски произвођачи имаће перспективу – рекао је Костић и додао да није тајна да је компанија послала писмо заинтересованости за куповину шећерана у Црвенки и Жабљу.