Прочитај ми чланак

СРПСКИ КАПИТАЛ У АМЕРИЧКЕ РУКЕ: Бивши шеф ЦИA купује дугове домаћих тајкуна

0

Инвестициони фонд ККР на чијем је челу Дејвид Петреус, бивши шеф ЦИA, заинтересован је да откупи неке од ненаплативих кредита банака у Србији.

dejvid-petreus-1

То значи да би овај инвестициони фонд откупио неке од кредита које банке потражују од фирми из приватног или државног сектора, а не могу да их наплате, а где спадају и дугови тајкуна. На тај начин би ушли у власничку структуру фирми јер куповином ненаплативих кредита фирми стекли би део власништва фирме која се задужила код банке, а није могла да сервисира своје обавезе.

Министарство финансија

– Продубљивање тржишта проблематичних кредита и потенцијални улазак реномираног фонда велике финансијске снаге као што је ККР, који већ има неколико успешних инвестиција у Србији, представља позитиван сигнал у наставку започетих реформи и оснаживању домаћег финансијског тржишта – рекли су у Министарству финансија.

Међу највећим дужницима банкама су Мирослав Богићевић, власник „Фармакома МБ“, са око 400 милиона евра, Горан Перчевић, власник „Интеркомерца“, са око 160 милиона евра, и Жељко Жунић, власника „Беохемије“, чија дуговања прелазе око 150 милиона евра.

– Фонд је заинтересован за рекструктурирање компанија које имају проблема у отплати – каже извор Блица из Владе.

A Дејвид Петреус заједно с осталим представницима фонда састао се јуче са премијером Aлександром Вучићем.

– Вучић је разговарао са представницима ККР и о проналажењу модела за решење ненаплативих кредита банака у Србији на којем већ раде заједничке радне групе Министарства финансија, Народне банке и ККР – наводи се у саопштењу које је прослеђено након састанка.

У изјави за „Блиц“ Вучић каже да је задовољан састанком.

– Управо због лоших искустава банака са нашим компанијама, од Богићевића до многих других, огромне своте новца, стотине милиона евра, данас су ненаплативе. Када то решимо, имаћемо додатни утицај на раст наше економије и банке ће поново давати више новца у привреду, за стартапове. То је једна од важних ствари које покушавамо да решимо – рекао је Вучић.

Један од гостију Сарајево Бизнис Форума Дејвид Петреус, председник ККР Глобал Института, рекао је да је у земље бивше Југославије тај инвестициони фонд уложио милијарде, јер верује да ће те инвестиције успети.

Фонд ККР укратко

На челу Фонда је Дејвид Петреус, бивши директор ЦИA. Фонд је 2013. године потписао споразум о преузимању СББ. Поменути фонд, како се помиње, има удео у неким медијским кућама на Балкану.

У поменуту причу ушла би и Влада Србије.

– Ненаплативи кредити банака су око 3,5 милијарди евра. Фонд ККР жели да заједно са државом откупи неке од тих кредита, они откупе дуг, реорганизују фирму и касније је продају. Влада би ту била као контролор – каже извор нашег листа.

Јоргованка Табаковић у изјави за „Блиц“ каже да је НБС опредељена за тражењу тржишних решења:

– Високо кредибилни међународни инвеститори ће за нас бити увек добродошао саговорник. Aктивности које смо спровели од августа 2015. утицале су на уклањање великог броја препрека за решавање проблематичних кредита и активности потенцијалних инвеститора.