Прочитај ми чланак

Српске пензије по швајцарском моделу? Одлука у септембру

0

Одлука о томе да ли ће пензије бити повећаване по тзв. швајцарском моделу биће донета половином септембра.

То је најавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић.

Foto: Thinkstock

„Постоје размишљања да се у закону дефинише формула и за сада постоји предлог да то буде по швајцарском моделу. Видећемо шта тај модел тачно подразумева“, рекао је Ђорђевић.

Додао је да би, када би се сада тај модел применио, пензионери добили више у односу на инфлацију, односно то повећање би било изнад повећања цена на мало чему влада тежи пошто је циљ да пензије буду не само номинално већ и реално повећане.

„Тај модел захтева измену Закона о ПИО, тако да – видећемо. Већ 15. спетембра или после тога саопштићемо какву смо одлуку донели“, додао је Ђорђевић.

Швајцарски модел би значио да ће пензије за укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Ђорђевић је нагласио да пензионери заслужују да њихов материјални положај буде бољи и да ће свакако имати повећање веће од 3,5 или четири одсто, колико износи раст трошкова живота.

„Ако погледате од 2000. до 2012, пензије су биле повећаване на бази задуживања и нису биле реално повећаване. Причало се да се повећавају пензије 10 одсто, а инфлација и кретање цена на мало је била неких 20 одсто. Ако је сада кретање инфлације и цена на мало и трошкова живота рецимо четири или 3,5 одсто, ми желимо да то буде више од тога, да пензионери реално осете да имају повећање пензија“, нагласио је Ђорђевић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!