Прочитај ми чланак

СРЕЋНА НОВА 2014: Од данас скупљи хлеб, млеко, месо, гориво и градски превоз!

0

siromastvo-kontejner

Од априла скупља и струја. Законом о трговини забрањено утицати на политику цена, па држава неће имати много простора да помогне. Економисти кажу да за благи раст стандарда треба сачекати 2015.

Због повећања ниже стопе ПДВ-а са осам на десет одсто, од почетка Нове године плаћаћемо скупљи хлеб, млеко, брашно, месо и остале животне намирнице. Држава очекује да ће се повећање минимално одразити на цене: просечно 150 динара, на нивоу корпе од 20.000 динара.

Од децембра до априла од укупно 50 прехрамбених производа чак 33 су поскупела 12 одсто, резултат је истраживања Асоцијације потрошача. Ту се раст неће зауставити – од Нове године све намирнице додатно ће поскупети, како због увећања ПДВ-а, тако и због повећања цене горива.

Нешто скупљи биће и градски превоз у Београду, а од пролећа могуће је урачунавати и нову цену струје.

Међутим, даљи раст цена кочиће смањена потражња, према прогнозама за 7,5 одсто, и долазак нових трговинских ланаца који ће бити конкурентни постојећим.

Законом о трговини забрањено је утицати на политику цена, па држава неће имати много простора да помогне. Економисти прогнозирају и да за благи раст стандарда треба сачекати наредну годину.

 

ртс